textařské a redakční služby

Zlatuška trpí od narození mozkovou obrnou, pomůžou jí muzikanti z Divokýho Billa

10.02.2015 10:43

Třináctiletá Zlatuška z Příbrami se narodila s dětskou mozkovou obrnou a k její nemoci se přidávaly další komplikace. Díky mamince a bratrovi, se kterými žije, neskončila jako „ležák“, ale pořád dělá pokroky. Před několika měsíci dokonce zvládla ujít první kroky a metry. K tomu, aby se její chůze zlepšila nebo aby někdy v budoucnu mohla vyjít třeba i schody, nutně potřebuje také drahé léčebné kúry v zahraničí. A na ty její maminka samoživitelka nemá dost finančních prostředků.

Právě ty jí pomohou získat hudebníci z populární kapely Divokej Bill. V pátek 22. května vystoupí bez nároku na honorář v letním kině v Příbrami. Výtěžek z koncertu, který pořádá nadace Chci pomoci, věnují celý dívce. Vstupenky za 350 korun jsou v předprodeji od tohoto týdne.

„Na příběh Zlatušky nás upozornili kluci z nadace Chci pomoci společně s patrony nadace Martinem Krausem, Františkem Rajtoralem a Honzou Černým. Myslíme si, že Zlata je skvělá a statečná. Skoro všichni v kapele máme děti, a je nám líto, že se tohle a mnohé jiné dětem stává. Jsme rádi, že jsme vymysleli tento koncert a můžeme přispět alespoň finančně na Zlatuščinu léčbu,“ říká Adam Karlík, houslista Divokýho Billa.

Zlatušce Praisová lékaři diagnostikovali těsně po narození dětskou mozkovou obrnu a k tomuto onemocnění se bohužel přidávaly jiné komplikace. Celkově měla opožděný vývoj a nikdo nedokázal odhadnout, co ji čeká. Lékaři upozorňovali na stagnující či dokonce zhoršující se vývoj. Po různých rehabilitacích a cvičeních se stav nezlepšoval. „Řekli mi, ať počítám s tím, že dítě může zůstat jako takzvaný ležák s mentální retardací,“ popisuje dnes maminka Zlatka Praisová, která se s takovou diagnózou nehodlala smířit.

„Rozhodla jsem se podívat na jiné rehabilitace, alternativní medicínu a další terapie. A Zlatuška začala v roce a půl opět lépe dýchat a prospívat, a to díky hipoterapii, kontaktu s koněm Duelem. Dcerce se začalo po malých krůčcích dařit lépe,“ popisuje. Uplynul čas a Zlata se začala pomalu plazit a lézt či chodit za pomoci doprovodu jiné osoby. Též vývoj řeči šel kupředu. „V současné době je jí třináct let. Vzdělává se pod Asociací domácího vzdělávání, každý den cvičíme, masírujeme a průběžně, když jsou finance, jezdíme na různé terapie, které jí pomáhají. Před několika měsíci Zlatka ušla i několik metrů,“ doplňuje maminka.

Nyní její dcera nutně potřebuje zlepšit chůzi, aby byla jistější, stabilnější, plynulejší, bez pádů, a aby uměla zastavit, chodit po schodech bez dopomoci a neustálého doprovodu. A k tomu nejvíce pomáhají různé terapie, léčebné a rehabilitační pobyty, které jsou většinou v zahraničí a jsou finančně nákladné.

A právě v tuto chvíli se rodině rozhodla pomoci příbramská nadace. „Peníze vybíráme na celkovou léčbu, která ročně stojí její maminku až 200.000 korun. To je základní léčba, aby vůbec Zlatka mohla ujít alespoň pár kroků. Dle doporučení terapeutů, by určitě pomohla terapie za pomoci delfínů v Turecku tzv. delfinoterapie, která by byla kombinována s rehabilitační léčbou v Klimkovicích či v Adeli Medical centru v Piešťanech. A jelikož malá Zlatka miluje delfíny, jsme v nadaci přesvědčeni, že pobyt u delfínů jí určitě může pomoci,“ říká Tomáš Bezouška z nadace Chci pomoci.

Pomoc vyvrcholí koncertem kapely Divokej Bill 22. května 2015 v letním kině v Příbrami, kde hudebníci zahrají bez nároku na honorář. Koncert v Příbrami bude jedním z mála, které Divokej Bill letos odehraje. Kapela totiž plánuje pro festivalovou sezonu pouze deset hraní na místech, které pečlivě vybírala. Postupně se objeví v Moravském Krumlově, Milovicích, Humpolci, Zábřehu na Moravě, Holýšově, Lokti, Hlučíně, Vizovicích, Ústí nad Labem a domovských Úvalech.

Charitativní koncert skupiny Divokej Bill pořádaný nadací Chci pomoci
Datum: 22. květen od 20.00
Místo: Letní kino Příbram
Vstupné: jednotné 350 Kč

Tomáš Bezouška, nadace Chci pomoci

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.