textařské a redakční služby

Proč by se měl Pavel Pikrt vzdát mandátu (KOMENTÁŘ)

16.10.2014 10:18

Na dnešní ráno narychlo svolaná tisková konference a oznámení ukončení členství v sociální demokracii. To je aktuální dění kolem Pavla Pikrta. Lze to považovat za velké zklamání. Proč?

Při všech výhradách k osobě Pikrta server pribramag.cz od začátku roku hodnotil veskrze pozitivně jeho počínání ve funkci. Nesklouzl k lacinému poukazování na to, že Pikrt je loutkou v rukách Josefa Řiháka. Zpočátku se jistě nechal více ovlivnit svým předchůdcem, ale minimálně od jara letošního roku bylo patrné, že se „emancipoval“. Pochopil, že může vystupovat otevřeněji a sebevědoměji.

Autor těchto řádek oceňoval zejména to, že Pikrt dokázal některé věci vysvětlit hlouběji než po úrovni obyčejné politické fráze. Že se nebál poukázat i na chyby radnice a že dokázal otevřeněji komunikovat. Bylo zřejmé, že části sociální demokracie semknuté kolem Řiháka to vadilo. Původně vůdcovsky vedená strana najednou ukázala, že zde mohou zaznívat a i se prosazovat jiné názory. Ti, kterým toto vadilo, na Pikrta i zaútočili – ve snaze jej oslabit.

Rozpory existovaly už před volbami, svědčí o tom například Pikrtovo selfpromo, kdy propagoval pouze svou osobu. Autor těchto řádek už před volbami získal informace o tom, že Pikrt vlastně hraje na druhou stranu.

A v tom spočívá Pikrtovo nefér chování. Nelze být na billboardu s oranžovou barvou v zádech poslední hodiny před volbami a týden po nich hodit ručník do ringu. A to nemluvíme o tom, v jakém tričku bude možná Pikrt vystupovat za pár měsíců. Volič se může cítit právem podveden.

Druhý rozměr spočívá v tom, že Pikrt přispěl k dalšímu znedůvěryhodnění příbramské politiky. Poté, co část příbramské veřejnosti po volbách zažívá euforii z toho, že snad končí staré pořádky a existuje příslib na racionálnější a transparentnější řízení radnice, přichází zásek.

A co měl, mohl a ještě může udělat Pikrt, pokud mu opravdu spolustraníci předhazovali neúspěch ve volbách? Je to jednoduché – ať složí mandát. Na jeho místo nastoupí náhradník ze sociální demokracie a voliči budou tuto etapu vnímat jako drobné zaškobrtnutí na cestě k otevřenější politice, a nikoliv podraz hned v počátku volebního období.

sdb

 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.