textařské a redakční služby

Zítřejší protest v Příbrami: Ne tak riziko bezpečnostní, ale riziko politické (KOMENTÁŘ)

14.02.2014 11:41

Radní Martin Poulíček na tomto serveru dnes publikoval příspěvek, ve kterém vyzývá, aby se lidé neúčastnili zítřejší demonstrace. Ta je reakcí na znepokojení části veřejnosti, která se necítí ve městě bezpečně. Zároveň je ale svolávána lidmi, kteří vyznávají krajně pravicové názory namířené zvlášť vůči jednomu etniku.

Poulíček argumentuje zejména tím, že statisticky kriminalita klesá, policie má vše pod kontrolou a že akce má bezpečnostní rizika.

Přidejme ještě jeden rozměr, který radní nezmiňuje, jenž je ale klíčový. Pokud zítra na demonstraci dorazí řádově několik stovek lidí a přijdou i Příbramští, bude to políček především pro radniční koalici.

Pro odpovědné lidi je důležité sledovat takzvaná tvrdá data, tedy statistiky. Ale všichni ze své zkušenosti víme, že statistiky odrážejí skutečný život jen velmi zdánlivě. Jeden příklad: Jestliže bude v Příbrami řádit sériový vrah a teoreticky nebude žádná jiná kriminalita, statisticky zde budeme žít v ráji. Ovšem prakticky se budete bát vytáhnout paty na ulici. Velmi důležité jsou tedy projekce a vnímání lidí. A zde již narážíme na politický rozměr události. Poslední čtyři roky radnice neustále medializovala nejrůznější projekty v oblasti prevence kriminality. Tyto věci – kromě toho, že stály veřejné rozpočty spoustu peněz – měly přinést politické body těm, kteří je prezentovali. Právě někteří příbramští politici učinili ze snižování kriminality politikum.

Pokud se na zítřejším protestu objeví více lidí, událost pokryjí celostátní média, semele se nějaká výtržnost, bude tvář Příbrami zase o něco nepřívětivější pro část jejích obyvatel, turisty i možné investory. A to by před blížícími se komunálními volbami byl pro některé politické strany velký problém. Když totiž bezpečnost ve městě uchopily jako politické téma, musí vysvětlit, jak je možné, že alespoň z hlediska vnímání části občanů Příbrami jejich řešení selhává.

sdb
 

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.