textařské a redakční služby

Zastupitel Kareš čte mezi řádky a server pribramag.cz napadá zcela bezdůvodně (POLEMIKA)

18.09.2014 11:42

Reaguji za redakci na to, co dnes na serveru pribramag.cz uvedl Petr Kareš (zastupitel za politické hnutí Příbramáci pro Příbram a kandidát Šance pro Příbram).

Zastupitel Kareš napsal článek, který měl za úkol zkritizovat text tohoto serveru o jeho poradenství pro příbramskou radnici i krajský úřad v době, kdy obě instituce vedl Josef Řihák. Pozorný čtenář jeho textu si jistě povšimne, že z článků serveru pribramag.cz není citováno ani slovo a ani slovo není vyvráceno.

Proč? Protože redakce ctí některé novinářské zásady. A jedna z nich říká, že nemotáme dohromady zpravodajství a názorovou publicistiku. Pokud si projdete více než tisíc článků na tomto serveru, najdete některé, jež značíme jako: glosa, komentář, názor či polemika. Píšeme to proto, že dopředu čtenáři říkáme: Pozor, toto je názor. Jestliže vás nezajímá číst, co si myslí naši autoři, nečtěte dále.

Dva články publikované o odměnách zastupitele Kareše takto značeny nebyly. Spadají do kategorie zpravodajství, kde se snažíme publikovat pouze ověřená fakta. A znovu podotýkám, že žádná fakta nebyla zpochybněna.

Autor těchto řádek chápe situaci zastupitele Kareše lidsky i profesionálně. V posledních letech mu věnoval několik článků, ve kterých chválil jeho vystupování na zastupitelstvech, na kterých pro veřejnost přispěl k odkrytí některých (!) záležitostí, jež chtělo vedení radnice ututlat. Na druhou stranu je zastupitel a kandidát Kareš v nepříjemné pozici, protože jeho počínání pro některé navozuje dojem, že s toutéž koalicí „tak trochu“ spolupracoval. V Příbrami by nebyl zdaleka jediný – snaha využít veřejné prostředky pro zajištění loajality „napříč politickým spektrem“ je tu téměř hmatatelná.

Z profesionálního hlediska lze jeho kritiku také pochopit. Jedna ze zásad PR říká, že je lepší přijít s informací první, než si ji přečíst v médiích. Ovšem zastupitel Kareš a Šance pro Příbram první nebyli. Je to už pouze snaha mírnit něco, co žije vlastním životem.

A jelikož zastupitel Kareš a jeho kolegové nemohou napadnout obsah toho, co bylo napsáno, napadají formu. Činí se to obvykle tak, že se snažíte dehonestovat, nejlépe v úvodním odstavci (kdo čte totiž dál?). Neprofesionalita, zaujatost, psaní na zakázku… To jsou klasické motivy a nemá smysl na ně ani reagovat, protože – jak píše sám zastupitel Kareš – běží volební kampaň. Kdo se v médiích pohybuje delší dobu, ví, že v průběhu volebního období skoro nikdo nic nenapíše a k ničemu se nevyjadřuje, ale čtvrtroku před volbami najednou přichází spousta článků, výzev a komentářů. A klasicky také nařčení z toho, že se píše proti někomu. To patří ke koloritu nejen v Příbrami.

Zastupitel Kareš předestřel jen jednu výtku, kterou bychom mohli vzít v potaz. Že jsme jej neoslovili. Ale proč bychom měli? Z jeho pohledu je to asi důležité, protože on čte oba články ve stylu, že je to součást kampaně proti němu. My jsme ovšem jeho informaci nepotřebovali, protože mu nepodsouváme, že fungoval jako „bílý kůň“. Nic takového v článku není, pouze jsme informovali o tom, že v době, kdy Josef Řihák byl příbramským starostou a středočeským hejtmanem pracoval na dohodu pro obě instituce. Informaci považujeme za důležitou pro občana/voliče. A vše máme ověřené.

Zajímavá je poznámka, že získané finanční prostředky investuje zastupitel Kareš do volební kampaně Šance pro Příbram. Pokud by šlo o všechny takto získané finance, jedná se řádově o několik set tisíc korun, což by vysvětlovalo značnou visibilitu Šance pro Příbram v této předvolební kampani. Abychom ale nebyli pouze korektní, když nás zastupitel Kareš také popíchl, skoro by se dalo říct, že to vypadá jako „vykoupení“.

Tato redakce smýšlí natolik liberálně, že se přenese přes útok na naši profesionalitu. Nadále poskytujeme (ZDARMA) prostor pro zastupitele Kareše i jeho kolegy ze Šance pro Příbram, aby mohli svobodně publikovat své názory. To stejné platí pro ostatní strany a hnutí. Zvláště před volbami se to určitě hodí – jim i veřejnosti, která hledá ideální volbu pro další čtyři roky.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.