textařské a redakční služby

Vysloužilé autobusy z jiných měst se přesouvají do Příbrami (NÁZOR)

05.02.2015 15:13

Před několika dny se objevil na trasách MHD nový autobus. Do Příbrami byl přivezen z Teplic, ale zas tak nový není. Byl vyroben před deseti lety. A z jakého důvodu byl převeden z Teplic do Příbrami? To je jednoduché. V Teplicích nesmí jezdit na MHD autobus starší deseti let. Město Příbram takové omezení nemá. Některé autobusy máme staré i 18 let. A podle toho to také vypadá. Občas autobusy během jízdy vydávají různé nepřirozené zvuky, velká je i poruchovost.

Městské barvy Teplic jsou modrá a žlutá. V těchto barvách mají i autobusy. Také město Písek má modrožluté barvy. Tady jsou autobusy celé žluté a na nich je modře zobrazena silueta města s nápisem Písek a znakem města. To autobusy v Příbrami, to je pestrá paleta barev. Celý červený nebo bílý, modrobílý, červenobílý a teď i bílo-modro-žlutý. A navíc některé autobusy máme ještě polepeny reklamou. Nevím, jestli v Teplicích mají reklamy na autobusech, ale v Písku není žádný s reklamou.

Označení tratí linek je v obou městech řešeno pomocí digitální tabule vpředu a zboku, která říká cestujícím, odkud kam trasa vede. Toto vybavení má v Příbrami pouze několik autobusů. Jinak se používají tabulky s číslem linky a cílovou zastávkou. To je ale dost nepřehledné. Obyvatelé města to znají, ale co když k nám přijede někdo cizí? Těžko mu něco řekne nápis Jiráskovy sady nebo Autobusové nádraží. A navíc informace nejsou někdy pravdivé. Například autobus linky č. 2, který jede z Jiráskových sadů na Svatou Horu, má na tabulce napsáno Zdaboř komerční zóna. To je špatně. Případné návštěvníky města to mate a nedělá to dobrý dojem.

Možná by stálo za úvahu, aby také autobusy v Příbrami byly v jednotné barvě. Například v hornické zeleno-černé a nebo v městské červeno-modro-bílé. Do povinné výbavy by měl patřit jednotný informační systém v autobusech, autobusové zastávky by měly být stejné, podobně i tabule s jízdními řády. Tímto způsobem by se zvýšil komfort cestování v MHD v našem městě.


Redakční titulek. Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Vladimír Srnka, Březové Hory

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.