textařské a redakční služby

Vyjádření o I. poliklinice se starostovi nepovedlo, úřad není plný obviněných úředníků (STANOVISKO)

28.03.2014 11:14

Poslední dny a týdny jsou plné různých zpráv, informací a vyjádření v souvislosti s prodejem budovy I. polikliniky. I po tak dlouhé době a několikerém prověření je právě tento prodej pro mnohé živým diskusním tématem. Jelikož jsem také tázán, ať již ze strany médií nebo od veřejnosti, rozhodl jsem se poskytnout toto kompletní stanovisko.



Osobně považuji některá vyjádření mých kolegů za velmi nešťastná, unáhlená, činěná pod tlakem části veřejnosti či některých novinářů. Je samozřejmé, že nikoho netěší žádné vyšetřování policie, na druhou stranu se ale nejedná o nic, co by značilo konání trestné činnosti. Být totiž v pozici obviněného a často též obžalovaného není v dnešní době zase tolik složité, ale známe mnoho příkladů, ať již z prostředí politiky nebo i z běžných denních zpráv, které se týkají občanů – nepolitiků, že k pravomocnému a mnohdy ani nepravomocnému odsouzení nakonec nedojde, protože se obvinění neprokáže, žaloba neuspěje.

Proto také rada města přijala na svém mimořádném jednání, které ovšem bylo svoláno bez ohledu na projednávaný bod, který se týkal pracovního zařazení dvou zaměstnanců, kteří pracují pro Město Příbram, usnesení, že nebude zasahovat do probíhajícího vyšetřování, nebude činit žádné závěry a soudy, protože to ani radě města nepřísluší. Jednalo by se o politický zásah do činnosti úřadu, a to není správné.

Shodou okolností se o den později ukázalo, že nadřízené státní zastupitelství obvinění zrušilo a soud následně na základě žádosti zrušil i zaplombování prodané budovy. Je povinností politika velmi opatrně zvažovat jakákoliv rozhodnutí v takto citlivých záležitostech a je správné přenechat věci profesionálům – orgánům činným v trestním řízení – pro politický populismus není policejní vyšetřování vhodným zdrojem.

Také bych rád zdůraznil, že městský úřad není plný obviněných úředníků, jak by se mohlo zdát na základě nepovedeného vyjádření pana starosty. Jako jeho stranický kolega jsem mu již sdělil, že považuji takové vyjádření za velmi zavádějící a chci proto i veřejně vyjádřit přesvědčení, že úřednický aparát, který na městském úřadě Příbram pracuje je velmi kvalitní, profesionální a je potřeba zdůraznit, že je to tým, který si zaslouží od nás politiků podporu a poděkování, nikoliv bezdůvodnou suspendaci a dehonestování.



Snažím se pochopit zájem některých médií o tuto kauzu a sleduji i reakce některých občanů, například na Facebooku, z nichž s některými se zřejmě brzy sociální demokracie utká ve volebním boji, takže jejich motivace být posledními spravedlivými je více než zřejmá. Jen bych požádal, aby při tom všem bylo myšleno na to, že i úředník i politik je také člověk, má svoji pověst, zdraví, rodinu, soukromí – a nic z toho bychom neměli nepřiměřeně narušovat. Nejsem to ani já, ani starosta, ani novináři, byť si jejich práce nesmírně vážím, a vím, že není mnohdy snadná a nejsou to ani někteří, často anonymní přispěvatelé internetových diskuzí nebo lidé, kteří o politice jen píší, aniž by kdy s její praktickou stránkou měli jakékoliv zkušenosti, kteří mohou soudit, odsuzovat, rozhodovat místo soudů, žalobců či policie.

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.

Diskusní téma: Vyjádření o I. poliklinice se starostovi nepovedlo, úřad není plný obviněných úředníků (STANOVISKO)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.