textařské a redakční služby

Voliče jsme nezaujali programem ani personálně (ROZHOVOR)

04.11.2014 07:28

S Jurajem Molnárem (ČSSD) jsme hovořili o důvodech volebního propadu sociální demokracie, personálních změnách ve straně i tématech, kterým se chce v novém zastupitelstvu – coby opoziční strana – věnovat.

Co byla největší chyba sociální demokracie při komunálních volbách?
Příbramská sociální demokracie nedokázala voliče dostatečně zaujmout, a to ani programem a zřejmě ani personálně. Lidé chtěli změnu, a tu mají. Čas ukáže, zda to byla volba prospěšná a smysluplná.

Už jste si vydiskutovali, co by měla strana dělat jinak, aby si v Příbrami napravila svou pošramocenou pověst? Respektive jaké jste vyvodili důsledky z velkého propadu v počtu zastupitelů v komunálních volbách?
Názory na to, co se mělo či mohlo udělat jinak, se různí, ale na to dnes již nepřijdeme, co bylo tím zásadním faktorem. Sociální demokracie se musí semknout, musíme být disciplinovaní, být důslednou, ale konstruktivní opozicí a snažit se být blíže lidem, a to i v opoziční roli. Ztráta sedmi mandátů je opravdu citelná a důsledky budeme vyvozovat dlouhodobě. Jsou před námi čtyři roky obnovování důvěry ve značku ČSSD.

Z vyjádření představitelů sociální demokracie po volbách vyplývá, jakoby za vše mohl Pavel Pikrt. Přitom v senátních volbách, paralelních ke komunálním, neuspěl například Josef Řihák, který obhajoval post senátora. Nevnímáte tedy problémy příbramské sociální demokracie jako podstatně hlubší?
Pan kolega Řihák se jen těsně nedostal do druhého kola senátních voleb a osobně si myslím, že je to škoda, protože šance neměl rozhodně malé. Jestli jsou problémy sociální demokracie hlubší, na to je příliš brzo soudit, každopádně život jde dál, nic se nehroutí, k životu i k politice patří výhry i prohry. Pavel Pikrt nicméně nese velký díl porážky sociální demokracie, byť jeho chování určitě není jediným důvodem neúspěchu. Dnes jej lidé vnímají trochu jako hrdinu a posledního spravedlivého, ale myslím, že čas ukáže, že vše bylo a je jinak. Nicméně naše prohra byla souhrnem několika negativních faktorů, vnějších i vnitřních, Pavel Pikrt nás hodně poškodil, ale byly i další věci, které nám sebraly hlasy, to je fakt.

Projde příbramská sociální demokracie personální proměnou, respektive jak se budete snažit přitáhnout pro stranu nové osobnosti, které budete moci postavit na kandidátky v příštích volbách?
Úspěch politické strany se neměří podle výsledku jedněch voleb. Před čtyřmi lety jsme získaly 32 procent hlasů, za čtyři roky to může být také tolik, to nikdo neví. Kandidátku sestavují členky a členové místní organizace a čtyři roky dopředu o tom nelze takto uvažovat. Česká strana sociálně demokratická je jasně vyprofilovaná, čitelná strana s dlouhou tradicí a jasnými programovými prioritami. A osobně si myslím, že i personálně máme co nabídnout a že naše voliči získáme za čtyři roky zpět.

Ve volbách neuspěla ani ODS. Sociální demokracie s ní v Příbrami několik volebních období spolupracovala. Uzavírá se tím pro Příbram definitivně období, kdy síla dvou nejvýznamnějších stran na centrální úrovni se projevovala i v komunálu, nebo podle vás dojde k renesanci tohoto modelu?
Volby jsou mimo jiné zajímavé tím, že volič je naprostý suverén a často rozdá karty s dávkou ironie a sarkasmu. V Příbrami je to krásně vidět na spojení hnutí ANO 2011 a TOP 09 pánů Babiše a Kalouska, kteří si rozhodně nic nedarují, častují se nelichotivými výrazy a vzájemné spolupráci či dokonce koalicím se poměrně hlasitě brání. V Příbrami jim to ale nakonec nevadí. Je úsměvné, jak se věci vyvíjejí. Koalice ČSSD a ODS fungovala, myslím, v rámci všech možností dobře. Ať to někomu může přijít divné, tak na komunální úrovni prostě platí, že strany jsou jakýmsi rozlišovacím dresem, ale hledají se programové průniky a koalici by měla spojovat snaha pracovat společně na vytýčených projektech. V některých městech se hnutí ANO spojuje se sociální demokracií, v Příbrami to ale možné není, to bylo jasné dopředu.

Programové prohlášení sestavují ANO a TOP 09. Jaké klíčové úkoly ale podle vás leží před Příbramí v následujícím roce či dvou letech?
Jsou připraveny některé projekty, na které by město mělo čerpat dotace. Tyto projekty by bylo dobré zvládnout profesionálně a bez emocí, protože budou prospěšné pro všechny občany Příbrami. Určitě je potřeba řešit dopravu a také ZŠ 28. října by si zasloužila nové hřiště. Je potřeba, aby nové vedení nezaspalo a zaměřilo se na čerpání prostředků, díky kterým je možno realizovat prospěšné projekty.

Pravděpodobně budete přizváni k účasti v některých komisích a budete mít zástupce v kontrolním výboru, kde by měla mít opozice většinu. Nicméně budete jako strana z opozice prosazovat nějaká svá klíčová témata?
Určitě budeme aktivní, budeme jednat konstruktivně a chceme se alespoň pokusit některé věci z našeho programu prosadit. Záleží nám na zachování jízdného v MHD v současné výši či na zachování školního autobusu. Určitě budeme vždy hlasovat pro smysluplné čerpání peněz z různých dotačních titulů na prospěšné projekty. Společný zájem všech stran je určitě posun v budování obchvatu, ačkoliv to je běh na dlouhou trať a město je jen vedlejším hráčem. Těžko ale odhadovat, jak se k návrhům opozice postaví nová koalice. Budeme určitě požadovat vyrovnaný rozpočet, to byla naše zásada i v uplynulých letech.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.