textařské a redakční služby

Vichřice nakonec pokácela tři až čtyři tisíce kubíků dřeva

17.01.2015 10:05

Bilance škod větrné kalamity z minulého víkendu je oproti původním odhadům dvojnásobná. Vítr způsobil na lese škodu, která odpovídá asi půlroční plánované těžbě dřeva.

V příbramských městských lesích byly poničeny celkem tři až čtyři tisíce kubíků dřeva. Kalamita bude zpracovávána průběžně, nejdříve to budou lokality, které jsou v Příbrami a nejblíže městu, kde se pohybuje nejvíce lidí.

„Zpracovávat dřevo se budeme snažit co nejrychleji, hodně však záleží na počasí. Pokud napadne sníh, práce půjdou pomaleji. Závazný termín dokončení prací jsme si nestanovili, ale do konce února bychom měli rádi zpracovány alespoň lokality v Příbrami a jejím nejbližším okolí, lokality dále od města do konce března,“ uvedl šéf Městských lesů Příbram František Chytka.

Do zpracování dřeva se podle Chytky zapojily dva harvestorové uzly (stroj, který kácí plus vyvážecí souprava) a dvě komplexní čety (dřevorubec a buď univerzální traktor, nebo dřevorubci plus kůň plus traktor), tak aby odstranění následků kalamity proběhlo co nejrychleji.

Návštěvníkům lesa stále hrozí nebezpečí vzniku úrazu, a proto tedy z bezpečnostních důvodů trvá zákaz vstupu do lesních porostů. „Obyvatelé dočasně nesmí vstupovat do lesa. Mohou sice chodit po lesních cestách, ale musí být maximálně opatrní a neměli by vstupovat pod stromy, které jsou natrženy nebo se nějakým způsobem naklání,“ upozornil Chytka.

Zákaz bude platit minimálně do konce ledna, podle situace však může trvat i déle.

red
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.