textařské a redakční služby

Velmi neobyčejný piknik na Vojně

19.02.2014 11:44

Česká televize uvede v neděli 23. února večer od 20.00 nový film s názvem „Piknik“ na téma vyrovnávání se s minulostí. Jeho natáčení probíhalo v Památníku Vojna, pobočce Hornického muzea Příbram, pod režijním vedením Hynka Bočana v srpnu loňského roku.

Hlavními postavami filmu je osm starých mužů – bývalých politických vězňů, kteří se po letech sjíždějí na piknik. Nemoci se jim nevyhýbají, ale to nejdůležitější jim zůstalo – nezdolná mysl a smysl pro humor. Staré pány doprovází vždy někdo z rodiny, včetně nejmladší generace.

Piknik to není obyčejný, i když se koná na obyčejné louce. Louka totiž leží blízko bývalého vězeňského tábora Vojna, kde ti dnešní starci strávili nejlepší léta svého života. Z těch dob je váže k sobě těžkými osudy prověřené přátelství, v němž by nikdo ze zúčastněných nečekal trhlinu. Ale trhlina tu existuje – ze zpřístupněných archivů tehdejší státní bezpečnosti zjistili, že někdo z nich v lágru udával ty druhé. A na tomto dvoudenním pikniku mají za podezřením udělat definitivní tečku a dozvědět se jméno udavače.

Odborným poradcem ke scénáři Jiřího Stránského byl František Zahrádka. Herecky se na filmu podílí známé a oblíbené osobnosti, například Leopold Haverl, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Luděk Munzar, Petr Nárožný, František Němec, Vlastimil Trojan, Oldřich Vlach, ze svého domova v Los Angeles speciálně na toto natáčení přiletěl Jan Tříska. V ženských rolích se představí mimo jiné Tereza Bebarová, Iva Janžurová, Jaroslava Obermaierová, Dana Syslová, Emília Vášáryová či Lenka Vlasáková.


Redakční titulek.
Roman Abušinov, Hornické muzeum Příbram

Diskusní téma: Velmi neobyčejný piknik na Vojně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.