textařské a redakční služby

Velfl: Betlemář Chvalník reprezentuje rukodělnou tvorbu nejtypičtější pro náš region (FOTOGALERIE)

05.12.2014 13:17

Letošní zahájení výstavy Příbramských betlémů bylo spojeno se slavnostním předáním titulu Mistr tradiční rukodělné výroby. Tímto titulem oceňuje Středočeský kraj lidové řemeslníky za jejich dovednost, zručnost a znalost postupů a technologií, zvláště u těch řemesel, kterým hrozí zánik. Titul byl pro rok 2015 včera udělen příbramskému řezbáři a betlemáři Jánu Chvalníkovi, kterého nominoval ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

„Středočeský kraj titul Mistr tradiční rukodělné výroby vyhlašuje již po třetí. Tento titul není jen oceněním umění tradičního řemesla, rukodělného řemesla, ale je i výrazem ocenění snahy předávat toto umění dalším generacím,“ uvedl u této příležitosti radní pro oblast kultury a památkové péče Středočeského kraje Zdeněk Štefek a osobně titul Chvalníkovi na vernisáži výstavy v Zámečku-Ernestinu předal. Součástí ocenění byla i finanční odměna.

„Dílo Jána Chvalníka, našeho letitého spolupracovníka, bývalého horníka, řezbáře a betlemáře, reprezentuje rukodělnou tvorbu, která je pro zdejší region nejtypičtější, zhotovování betlémů v prostředí havířských rodin. A není žádným tajemstvím, že právě příbramské betlemářství se stalo pojmem u nás i v zahraničí,“ uvedl při slavnostním udílení titulu ředitel Hornického muzea Příbram Velfl.

„Je to moje první ocenění, co jsem kdy dostal v tomto městě. Budu se snažit co nejvíce, aby se zde tradice betlémářů co nejdéle udržela,“ řekl Chvalník a dodal, že by byl rád, kdyby se ve městě našly nějaké prostory k tomu, aby Spolek Příbramských betlemářů mohl betlémy vystavovat celoročně. Zájem ze strany návštěvníků je Jána Chvalníka velký, a to nejen z našeho regionu, ale z celé republiky.

„Panu Chvalníkovi přeji hodně zdraví a nám všem, trochu neskromně, aby jeho rukama prošlo ještě mnoho krásných betlémů a figurek. Věřím, že se také podaří rozšířit spolupráci města Příbrami a Spolku Příbramských betlemářů,“ řekl místostarosta Václav Švenda.

red

Fotogalerie: Velfl: Betlemář Chvalník reprezentuje rukodělnou tvorbu nejtypičtější pro náš region (FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.