textařské a redakční služby

Vedení 1. FK Příbram čerpalo zkušenosti ve fotbalové akademii PSV Eindhoven

01.12.2014 07:21

V minulých dnech dostalo vedení fotbalového klubu 1. FK Příbram pozvání do fotbalového centra věhlasného nizozemského klubu PSV Eindhoven.

Tradiční klub ze země tulipánu představil příbramské delegaci v čele s generálním ředitelem Petrem Větrovským a majitelem klubu Janem Starkou fungování mládežnického centra, které je umístěno na okraji města. „Program byl skvěle připravený a odvezli jsme si mnoho zkušeností a poznatků. Vedení mládežnického úseku PSV se nám maximálně věnovalo a seznámilo nás s chodem celé místní akademie. Věříme, že získané postřehy povedou ke zlepšení Fotbalové Akademie 1. FK Příbram. Zároveň jsme předjednali stáže našich nejlepších hráčů právě v Eindhovenu,“ sdělil generální ředitel klubu Petr Větrovský.

Návštěva nebyla zcela náhodná. V jejím pozadí stál zástupce jednoho z hlavních partnerů klubu a také místopředseda správní rady příbramské fotbalové akademie Andre Kruf. Tento rodilý Holanďan a ředitel společnosti TipGames stáž domluvil. Oba kluby jsou již v kontaktu od doby, kdy byl v Nizozemí na testech nadějný příbramský obránce Aleš Matějů.

Spolu s majitelem a generálním ředitel klubu odcestovali do Nizozemska také asistent trenéra Daniel Huňa a ředitel Fotbalové Akademie 1. FK Příbram Josef Dobeš. „Nejvíce mě zaujaly dvě věci, o kterých bych se chtěl zmínit. Přitom na tyto věci není potřeba mít takové ekonomické prostředky jako má PSV Eindhoven. První je základní filozofie pro práci s mladými hráči, ta zní: fotbal musí být zábava. V tom samém důsledku to znamená, že hráč, který projde akademií, má základní předpoklady na to, abych hrál fotbal profesionálně. Pokud se rozhodne nehrát fotbal, přesto prožije šťastný život. Druhý postřeh je absolutní identifikace a loajalita ke klubu od nejmladšího hráče v přípravce, až po legendu klubu Marka Van Bommela, který je momentálně trenérem dorostu U19,“ řekl Josef Dobeš.

V pondělí 24. listopadu zasedli všichni do tréninkového centra PSV Eindhoven. Postupně jim své zkušenosti předávali hlavní manažer mládežnického úseku, trenéři jednotlivých kategorií, fyzioterapeuti, marketingový pracovníci a další lidé, kteří tvoří celek a tradici pojmenovanou PSV Eindhoven.

„Lidé, kteří s námi na stáži komunikovali, byli velcí odborníci. Jejich poznatky jsou pro nás a naší další práci velmi důležité. Ihned po stáži jsme si řekli, co můžeme a chceme přenést do naší práce. Mě osobně zaujalo mimo jiné to, že v mládežnických týmech trénuje maximálně 14 kluků, které mají na starosti až čtyři trenéři, takže se mohou maximálně postarat a jejich fotbalový růst,“ přiblížil svoji Starka.

Kromě přednášek viděla příbramská delegace také několik tréninků. Velkou zajímavostí bylo sledovat v akci bývalého hráče Bayernu Mnichov, Barcelony, PSV Eindhoven a také AC Milán  Marka Vam Bomela, který je asistentem u jednoho z mládežnických celků. Na závěr nizozemské „expedice“ navštívilo vedení 1. FK Příbram hlavní stadion PSV Eindhoven.

Místopředseda správní rady příbramské fotbalové akademie Andre Kruf o nizozemské stáži řekl: „Stáž v Eindhovenu považuji za povedenou a prospěšnou pro akademii 1. FK Příbram. Z každého zaměstnance čišela profesionalita a ochota zejména a v podávání informací. Mám z toho radost a v podobných jednáních a stážích budeme pokračovat.“

K návštěvě nizozemského klubu se vyjádřil také asistent trenéra A mužstva Daniel Huňa: „Jsem rád, že jsem se mohl do akademie PSV Eindhoven podívat. Byla to pro mě velká zkušenost. Stejně jako mí kolegové jsem měl možnost setkat se s Markem Van Bommelem. Celá stáž pro mě byla zážitkem.“

Nyní je hlavně na vedení fotbalového klubu 1. FK Příbram a Fotbalové Akademie, aby poznatky ze stáže převedli do místních tréninkových jednotek a na jednotlivých hráčích, aby svými výkony přesvědčili o tom, že právě oni jsou ti, kteří si stáž zaslouží.

Vlastimil Ševr

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.