textařské a redakční služby

Varování před zimou: Za škody způsobené na vodoměru odpovídá odběratel

26.11.2014 14:38

Příprava vodoměrů na zimu. Přestože zimní mrazivé období ještě nepropuklo, neměli by podle vodohospodářů odběratelé podcenit zabezpečení vodovodních přípojek. Teploty klesající pod nulu jim totiž mohou způsobit nemalé komplikace, a to od zamrznutých a prasknutých víček vodoměrů, až po vytopený sklep. Preventivní opatření jsou přitom snadná a majitelům ušetří peníze za případné škody.

„I přes pravidelné varování se každoročně objevuje celá řada případů poškozených vodoměrů. Jejich nefunkčnost způsobuje v největší míře právě mráz. Abychom předešli zamrznutí a následným škodám, vyplatí se ještě před zimou věnovat pozornost jejich zabezpečení,“ uvedla Kristina Blaszczyková, tisková mluvčí společnosti 1. SčV a dodala: „Za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečnou ochranou, plně zodpovídá podle zákona odběratel. Kromě nemalé částky, kterou zaplatí za výměnu poškozeného vodoměru, hrozí i únik vody a ten se může značně prodražit.“

Před nástupem nejchladnějšího období v roce je tak vhodné zkontrolovat, zda je vodoměr umístěn ve vytápěné místnosti. Teploty by se měly pohybovat nad nulou, okna by měla být zavřená a potrubí obaleno nesavým izolačním materiálem. Pokud jsou vodovodní přípojky mimo objekt, například ve vodoměrné šachtě, je třeba je zabezpečit polystyrénovou deskou nebo pytlem s drceným polystyrénem.

Šachta musí být navíc pečlivě uzavřena, aby ji nemohla zaplavit povrchová voda. „Náchylné k zamrznutí jsou vodoměry zejména v místě, kde potrubí vychází z objektu. Často se stává, že při stavbě objektu nebyla dodržena potřebná hloubka pro její uložení a zamrznutí vody je tak při silnějších mrazech velice pravděpodobné,“ poznamenala Blaszczyková.

Vyplatí se průběžně kontrolovat i vodovodní zařízení, které máme na chatách a chalupách. V případě, že jsou odběry vody minimální nebo dokonce žádné, je nutné rozvody vody úplně vypustit.

red
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.