textařské a redakční služby

Vařeka plive a TOP 09 se chytá stébel. A Molnár mlátí prázdnou slámu (GLOSA)

05.05.2014 08:59

V minulosti jsme na těchto stránkách publikovali komentář k tomu, jak se příbramský radní Juraj Molnár (ČSSD) pragmaticky přibližuje k Josefu Řihákovi (ČSSD). V minulosti se naproti tomu snažil vystupovat jako nezávisle uvažující zastupitel, který se dokonce sympatickým způsobem ucházel o post starosty.



V posledních měsících se jeho přístup (alespoň z hlediska veřejných prohlášení) velmi změnil. Nekolegiálně se navezl do spolustraníka a starosty Pavla Pikrta a nebere si servítky ani vůči občanům (mimo jiné se opřel do některých diskutujících na internetu, kteří kritizovali několikaměsíční zpoždění rekonstrukce MŠ; vytknul jim třeba, že používají trapné přezdívky a že své námitky nepředkládají písemně ředitelce školky).

Níže publikujeme rozhovor, který do médií rozeslal Tomáš Vašíček, který dělá PR pro Molnára a současně vystupuje jako asistent Řiháka.

Použité výrazivo svědčí o několika věcech. Začal předvolební boj. ČSSD necítí pevně své pozice, protože i když je aktuálně u moci, používá jasně slovník opozice, neřkuli „hulákistů“, kteří na sebe chtějí nutně strhnout pozornost. Manipuluje a mlátí prázdnou slámu – rozdělení dotací do sportu se týká jen menší části prostředků. Ve skutečnosti čtyři největší kluby, které dostávají mnoho milionů korun ročně (a nejvíce 1. FK Příbram, který vede sociální demokrat Petr Větrovský), získávají peníze darem. A to vlivem společného hlasování ČSSD a ODS.

Hospodaření města není tak růžové, jak se předkládá. A hlavně jej v posledních letech drží nad vodou prodeje majetku.

A vyjádření „Zatím to vypadá, že politická témata pan Vařeka nemá, jen plive na vše dobré, chce lidem utahovat opasky, snižovat stavy úředníků, zvyšovat nájemné, chovat se asociálně a populisticky.“, to už nemůže myslet ani Molnár vážně. To není slovník opozice, ani „hulákistů“, to je slovník senátora a hejtmana Řiháka, který Vařeku nesnáší. O Vařekovi si lze myslet cokoliv, ale dát tolik nesmyslů do jednoho souvětí svědčí o tom, že ANO se může těšit na slušný volební úspěch. Je vidět, že sociální demokraté se jej velmi bojí, protože v panice přišli o schopnost používat racionální argumenty.

sdb

Kompletní znění rozhovoru:
Juraj Molnár: TOP09 se chytá stébel, sama nic pro město neudělala
Rozhovor s radním Jurajem Molnárem na aktuální témata. Úterní jednání zastupitelstva bude zřejmě opět časově náročné a u několika bodů lze očekávat větší diskuzi zastupitelů. K některým bodům již vznikla také diskuze na internetu. V rozhovoru radní Molnár odpovídá na čtyři otázky k nejčastějším tématům aktuálního dění.

Zastupitelstvo bude na svém nejbližším jednání řešit žádosti nájemníků o převod bytů do osobního vlastnictví. Jak se k tomuto bodu stavíte?
Od začátku, kdy se toto téma otevřelo k diskuzi jsem byl toho názoru, že v současné době by se byty v historických částech města prodávat neměly. Na druhou stranu, žádost občanů je na stole a s konečnou platností se k ní vyjádří právě zastupitelstvo. Mrzí mne jen některé reakce na internetu, které např. celou ČSSD hned osočují z rozprodávání městského majetku.

Asi nejdůležitějším bodem jednání bude schválení rozdělení dotací do jednotlivých oblastí, kde lze očekávat diskuzi hlavně v kategorii sportu.
Určitě to bude velmi živý bod jednání, diskuze je samozřejmě legitimní. Jsem přesvědčen, že jednotlivé komise svědomitě navrhly rozdělení prostředků a také v radě města jsme jednotlivé projekty probírali velmi důkladně a myslím, že návrh je spravedlivý. Komisím chci za jejich práci poděkovat.

Říkáte, že návrh je spravedlivý. Objevují se námitky, že město je příliš štědré a že by se mělo více šetřit. Hospodaření města je cílem kritiky opozičních zastupitelů dlouhodobě.
Hospodaření města je sice cílem kritiky, zejména ze strany TOP09, ale nevidím důvody proč by tomu tak mělo být. Hospodaření je dlouhodobě dle všech ukazatelů velmi dobré, rozpočty vyrovnané. Volby se blíží a pánové z TOP09 se chytají každého stébla, aby zakryli fakt, že za 4 roky pro město nic dobrého neudělali, s ničím konstruktivním nepřišli a teď cítí, že jim to voliči spočítají.

Postupně se sestavují kandidátní listiny jednotlivých stran do podzimních voleb. Svoji roli lídra za hnutí ANO již oznámil pan Jindřich Vařeka ml. Jak vnímáte jeho kandidaturu?
Pan Vařeka junior dlouhodobě odmítal vstup do politiky. Dnes říká, že impulsem mu jsou jeho neúspěchy ve výběrových řízeních na provozování baru No.1 a na prodej budovy I. polikliniky. Takže co k tomu dodat - zřejmě se necítí spokojen jako podnikatel a jde dělat byznys do politiky. Zatím to vypadá, že politická témata pan Vařeka nemá, jen plive na vše dobré, chce lidem utahovat opasky, snižovat stavy úředníků, zvyšovat nájemné, chovat se asociálně a populisticky. To odmítám.

Tomáš Vašíček
 



Diskusní téma: Vařeka plive a TOP 09 se chytá stébel. A Molnár mlátí prázdnou slámu (GLOSA)

Datum: 06.05.2014

Vložil: Pavel Stránský

Titulek: Příbramská radnice je opravdu úsměvná

Příbramská radnice je opravdu něco šíleného. Parta ČSSD a ODS, která si dělá, co chce. Dvě strany, které uzavřely většinovou koalici, aby si mohly v našem městě dělat, co se jim zlíbí. A radní Molnár má ještě tu drzost obviňovat opozici, která je v menšině, že nic pro město neudělala?! A jak? Odpovědnost za stav Příbrami má jen a pouze ČSSD a ODS a jejich nekompetentní zástupci, kteří si tady 4 roky dělali, co chtěli. A s radním Molnárem souhlasím, že voliči to budou na podzim počítat. Jde jen o to, komu...

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.