textařské a redakční služby

V Sedlci-Prčici si připomněli oběti 2. světové války

09.05.2014 08:36

Sedlec-Prčice (Příbramsko) - Ve středu 7. května se v Sedlci-Prčici konal pietní akt k uctění památky obětí 2. světové války u zdejšího pomníku padlých.

Akce se koná každý rok k uctění památky zavražděných 21 občanů Sedlecko-Prčicka. Na místě, kde byli zdejší občané na sklonku války 7. května 1945 zastřeleni, byl v roce 1969 odhalen památník od akademického sochaře Václava Bejčka.  



Pietní akce začala na sedleckém náměstí 7. května, odkud vyšel slavnostní průvod k památníku padlým. U něj čestná stráž složená ze sedleckých hasičů položila věnce a poté se konala krátká vzpomínková akce. Květiny v tento den položili pamětníci a zástupci města také na hrobě popravených na sedleckém hřbitově a u pomníčků na území města.

„Neměli bychom na oběti druhé světové války zapomínat, jejich smrt nese bolestné poselství a především mladí lidé by měli o hrůzách, které se za války děly, vědět. Měli bychom si uvědomit, že oběť padlých v druhé světové válce nebyla zbytečná a že je pro nás jakýmsi mementem statečnosti, národní hrdosti i lidského hrdinství,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Vzpomínky se účastnili také starostka obce Sedlec-Prčice Miroslava Jeřábková, zástupci církve i hasičského sboru.

red
 



Diskusní téma: V Sedlec-Prčice si připomněli oběti 2. světové války

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.