textařské a redakční služby

O Silvestra nedošlo v Příbrami k vážnějším zraněním, ve zbytku kraje se ale záchranáři činili

03.01.2014 14:27

Středočeští záchranáři zasahovali také během silvestrovské noci, od sedmé večerní do sedmé ranní. Celkem vyjížděli k 185 případům, žádný závažnější se ale neodehrál ve středočeském kraji.

Středočeští záchranáři ošetřili během večera a noci 11 osob, které byly zraněny zábavní pyrotechnikou. Dva vážnější případy se staly hned z kraje večera.

„Před 18. hodinou byli záchranáři voláni k úrazu na Praze-západ, kde staršího muže poranila zábavní pyrotechnika. Muž byl při vědomí, ale utrpěl těžké poranění v obličeji. Zasahující lékařka měla podezření na fraktury obličejového skeletu a na poranění oka. Po ošetření a zajištění byl zraněný muž převezen sanitním vozem do Fakultní nemocnice v Motole. Na místě zasahovali záchranáři z Davle a lékařka ve voze rendez-vous Asociace Samaritánů ČR ze Zbraslavi,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Tereza Vojtková.

O půl hodiny později záchranáři vyjížděli k muži, kterému v Mělníce explodovala petarda v ruce. Muž utrpěl tržné rány prstů na levé ruce. Záchranáři ho po ošetření převezli do vinohradské nemocnice v Praze na plastickou chirurgii. Na místě zasahovala rychlá lékařská pomoc z Mělníka.

„Další případy zranění od pyrotechniky se staly kolem půlnoci a jednalo se již jen o lehčí zranění. Záchranáři například převáželi do nymburské nemocnice dva muže s lehčími popáleninami na rukou. Kladenští záchranáři ošetřili a převezli do nemocnice v Kladně malého chlapce, kterému odpálená rachejtle roztrhla ret. Kolínští záchranáři krátce po půlnoci ošetřovali a převáželi do kolínské nemocnice muže, kterému vlétla odpálená rachejtle do oka,“ konstatovala mluvčí.

Již v průběhu posledního dne v roce byli záchranáři voláni k několika osobám, které se zranily v opilosti. Jejich počet během večera a zejména po půlnoci narostl. „Záchranáři ošetřili a rozvezli do nemocnic několik desítek osob, které se pod vlivem alkoholu zranily. Jednalo se nejčastěji o poranění po pádu nebo po napadení, výjimkou nebyly ani pořezané ruce od rozbitých láhví či sklenic. Nejčastějšími typy zranění byly tržné rány a pohmožděniny,“ uvedla Vojtková.

Po půlnoci záchranáři zasahovali v Čáslavi u tragické dopravní nehody, při které se těžce zranili dva mladí muži. Jeden z mladíků na místě svému zranění podlehl, druhý byl po ošetření a zajištění převezen s vážným úrazem hlavy do vinohradské nemocnice v Praze.

„Jedenáct minut po půlnoci byli záchranáři v Benešově voláni k pádu muže z výšky šesti metrů do popelnic. Muž utrpěl těžké zranění hrudníku a záchranáři nemohli vyloučit ani úraz páteře. Zasahující lékař musel u pacienta okamžitě zahájit léčbu se zajištěním základních životních funkcí. Po zajištění byl pacient převezen do Fakultní nemocnice v Motole,“ řekla Vojtková.

Záchranáři na Praze-západ v půl druhé vyjížděli k nezletilému mladíkovi s těžkou intoxikací alkoholem. Mladík byl v bezvědomí. Po ošetření a zajištění jej záchranáři převezli do nemocnice v Krči.

„Po druhé hodině ráno zasahovala záchranná služba z Českého Brodu na Praze-východ u muže, který se pořezal na horní končetině o rozbitou sklenici. Záchranáři po příjezdu na místo museli zastavit tepenné krvácení a muže po ošetření převezli do vinohradské nemocnice v Praze,“ dodala mluvčí.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.