textařské a redakční služby

V obci Zduchovice se protrhla hráz rybníka (FOTOGALERIE)

29.05.2014 14:30

Po nočních vydatných srážkách, které zasáhly okres Příbram, bylo v ranních hodinách dne  28. května 2014 oznámeno na krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, že přetéká hráz rybníka Linhart a hrozí její protržení. Operační středisko na místo vyslalo jednotku ze stanice Příbram, které se podařilo uvolnit dluže požeráku a tak zajistit přirozený odtok vody z rybníka.



Hráz rybníka však vzhledem k poškození, které utrpěla vlivem přetékající vody, nemohla již dlouho vzdorovat. Před devátou hodinou došlo k vyvrácení topolu, jež zpevňoval korunu hráze čímž byl osud hráze zpečetěn. Poté během několika málo vteřin dochází k protržení hráze a vylití rybníka. Povodňová vlna se šířila podél silnice II/118, která vede do obce Kamýk nad Vltavou.

Poslední překážkou pro valící se ničivou vlnu byl tak rybník Pod Brůnou, který je asi poloviční a po vydatném nočním dešti byl také na pokraji své kapacity. Poté co dorazila ničivá voda do rybníku Pod Brůnou, tak došlo rychle k jeho naplnění a přetečení i přes to, že stavidla tohoto rybníku byla již vytažená. Tentokrát však již hráz vydržela vzdorovat náporu, a pomohla tak zpomalit rychlost a částečně zmenšit průtok vody valící se na obec Kamýk nad Vltavou.

Poté, co voda dorazila do obce, vzala s sebou několik metrů meandrů podmáčených břehů, a ohrozila tak poblíž stojící rodinné domy, jejichž bezpečnost bude muset posoudit statik. Dále došlo k sesuvu traktoru, který stál u jednoho z domů, do koryta potoka a k poškození místní komunikace vedoucí do chatové oblasti. Poslední překážkou byl pro valící se vodu most na silnici II/102, který ustál povodňovou vlnu bez závažné újmy. Pak se už mohla v klidu vlít do koryta řeky Vltavy.

Na odstranění následků mimořádné události byla mimo jiné povolána jednotka ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbiroze s technikou UDS T815, která provedla vysvahování protržené hráze rybníka Linhart. Na místě byla také speciální technika ze stanice Kutná Hora s manipulátorem Bobcat s čistící sadou. Vyprošťovací automobil ze stanice Příbram AV 14 T815, který provedl vytažení traktoru z potoka. Zároveň probíhalo zabezpečení a čištění zasažených komunikací společně se Správou a údržbou silnic Středočeského kraje, neboť vydatné deště měly na svědomí také sesuvy půdy mezi Kamýkem nad Vltavou a jeho místní částí Velká.


Tip: Snímky najdete na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.
Pavel Šušola, HZS Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.