textařské a redakční služby

V knihově autorská čtení, dadaismus i Mayové

13.01.2014 11:45

Po tři lednová pondělí (dnes, 20. a 27. ledna) čekají na návštěvníky ukázky z děl mistrů slova 19. století, ale i pikantnosti z života jednotlivých umělců. Chybět nebude ani přiblížení doby, v níž žili. Přednášky Stanislava Sloupa začínají vždy v 16.30.

Dne 10. ledna v 17.30 proběhne v knihovně Jana Drdy literárně-hudební pásmo s názvem „Ty, moudré ráno – a já, večer hloupý.“ Ze stejnojmenné knihy bude číst úryvky autorka Lenka Vlková. Jednotlivé části budou prokládány vlastními písněmi Jiřího Hejnice (zpěv, kytara, baskytara) a Pavla Kabíčka (zpěv, kytara, housle). Přijďte po hektickém konci roku 2013 rozjímat nad krásou mluveného i zpívaného slova.

V úterý 14. ledna od 17.00 proběhne přednáška Jany Froňkové o dadaismu a surrealismu. Dadaismus vznikl během 1. světové války jako reakce na válečné hrůzy. Hlavní smysl dadaismu je v nesmyslu. Je zaměřen na provokaci proti měšťáctví, církvi a vládnoucím silám. V druhé části přednášky se zaměříme na světový surrealismus. Směr, který navazuje na dadaismus a zároveň mu teoretický a filosofický základ, poskytl Sigmund Freud. Umělci se dokázali osvobodit od korigování rozumem a estetikou a těžili ze svého podvědomí. Hlavní představitelem se stal Salvador Dalí.

V úterý 21. ledna od 17.00 proběhne beseda „Varování starých Mayů“ s režisérem Pavlem Bezouškou nad dokumentem Konec světa byl a bude. Film natočil autor s nositeli starých tradic a moudrostí v atraktivní kulise tropické přírody a mayských pyramid v Mexiku a Guatemale. Na mezinárodním festivalu Ekotop 2013 v Bratislavě snímek obdržel Cenu prezidenta Slovenské republiky.

Na úterý 28. ledna od 17.00 je připraveno pokračování cyklu z Dějin umění Jany Froňkové, tentokráte na téma český surrealismus. V roce 1934 byla u nás založena Skupina surrealistů, která navázala úzké kontakty s Francií a Praha se stala jedním z významných center mezinárodního surrealistického hnutí. Mezi nejznámější české představitele patří Jindřich Štýrský a Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová). „Surrealismus si může lichotit, že se mu dostalo v Praze téhož rozvoje jako v Paříži,“ řekl hlavní představitel francouzského surrealismu André Breton.

Všechny přednášky proběhnou v hlavní budově Knihovny Jana Drdy na náměstí T. G. Masaryka.

Václav Chvál, Knihovna Jana Drdy

Diskusní téma: V knihově autorská čtení, dadaismus i Mayové

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.