textařské a redakční služby

V Jedničce dnes oslaví sv. Patrika. Zahraje kapela Pe & Pe

19.03.2014 11:14

Příbram (Příbramsko) - V Clubu No. 1 v Příbrami si dnes můžete připomenou svátek sv. Patrika. Při této příležitosti bude hrát duo Pe & Pe, které tvoří Petra Fabianová a Petr Ježek. Kapela se prezentuje vlastní i převzatou tvorbou s prvky folku, amerického bluegrassu i anglosaské tradice.



Inspiraci nacházejí na pravidelných letních tour po Irsku (hraní v pubech, na festivalech, na irských tradičních i jiných akustických jam sessionech), na muzikantských workshopech a ze zkušeností z hraní s jinými kapelami. Kromě tématické hudby se bude točit irský cider Kingswood. Akce začíná v 20.00.

Kapela vystoupí v sobotu na K-farmě v Žežicích, kde se rovněž přidávají k oslavě svátku sv. Patrika.

O svátku sv. Patrika:
V dřívějších dobách znamenal svátek sv. Patrika především čas pro rodinu a příležitost k návštěvě kostela, přemítání o životě a práci patrona, nejdůležitějšího a nejzáhadnějšího kazatele Irska. Až do konce sedmdesátých let zákon nepovoloval 17. března otevření žádné hospody a svátek se slavil zejména sportovními utkáními (jednalo se o typické keltské sporty), občasným ceili (irský tanec) a historkami vyprávěnými u krbu. Ti skutečně zapálení se vydávali na svatou pouť na horu Croagh Patrick, pojmenovanou po svatém Patrikovi, v hrabství Mayo. Cesta byla velmi kamenitá, ale většina poutníků ji přesto (nebo právě proto) šla naboso.

Postupem času se ale náboženský svátek, oslavující příchod zajatého otroka před patnácti stoletími změnil v hromadnou párty, kdy každý zpívá, tančí a polovina anglicky mluvícího světa se hlásí k irským předkům.

Přestože některé prameny uvádějí, že svátek svatého Patrika nemá irský původ, nic to nemění na tom, že je přeplněný irskými národními symboly. Prostě 17. března se zazelená cokoliv. Irové považují svatého Patrika za svého patrona. Zelená barva, jejímž znamení se den, kdy světec zemřel, nese, má symbolizovat obrovské zelené plochy a lesy, které se v Irsku nacházejí. Ne nadarmo se říká, tak jak je zelená tráva v Irsku, není nikde jinde na světě.

Dalším symbolem je barva roucha, ve kterém je svatý Patrik tradičně vyobrazován. Kromě zelené barvy je nejvýznamnějším symbolem tohoto svátku trojlístek. Lidé si ho malují na obličej, vyobrazují ho na pokrmech, nosí třeba trojlískové brýle, špendlí si ho na oblečení, ale naleznete i různé pokrmy dekorované trojlístky. Nicméně k jeho symbolice se váže poetická legenda, která tvrdí, že v době, kdy svatý Patrik šířil křesťanství mezi zatvrzelými domorodci, použil trojlístek coby učební pomůcku k vysvětlení principu svaté trojice. Na něm přihlížejícím ukazoval, jak tři nezávislé elementy mohou tvořit jeden smysluplný celek. V zeleném Irsku hojně dostupnou učební pomůcku po něm potom přejali i jeho následovníci a postupem času se stal trojlístek nejznámějším atributem tohoto světce.

sdb



Diskusní téma: V Jedničce dnes oslaví sv. Patrika. Zahraje kapela Pe & Pe

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.