textařské a redakční služby

Ulice Zdeňka Vojíře v Příbrami: Vrchol arogance současné radnice (NÁZOR)

08.07.2014 15:01

Studium pojmenování veřejných prostor a míst (ulic, náměstí, parků, čtvrtí, zákoutí apod.) je mým soukromým koníčkem. O příbramskou situaci se zajímám od svého příchodu do města. Jeden čas jsem měl dokonce možnost v rámci letopisecké komise města tuto problematiku spoluovlivňovat. Proto mě nenechávají poslední nápady městského zastupitelstva chladným. Finální událostí, která mě donutila k tomuto veřejnému vyjádření, je pak návrh na pojmenování ulice jménem Zdeňka Vojíře, návrh, který je po všech stránkách špatný. Důvody, proč tomu tak je, se pokusím vysvětlit.

Zásady pojmenovávání ulic

Jména ulic (a veřejných prostor a míst obecně) jsou základními orientačními body našeho pohybu. Mají být proto stálé, jednoznačné, jednoduché a nekonfliktní. Naši předkové, zejména v obrozeneckém a republikánském poblouznění, však vnesli do veřejného prostoru nešvar pojmenovávání ulic na něčí počest. A tak s každou změnou režimu se měnila i jména ulic. Typická časová osa pak měla následující podobu – původní Rynek dostal jméno po Masarykovi, po kterém přišel Hitler, následovaný Stalinem, po roce 1956 vystřídaný Bohumírem Šmeralem, aby se po listopadovém převratu vrátil Masaryk. Takový příklad dobře ukazuje, jak je pojmenovávání ulic po lidech zdiskreditované a v podstatě porušuje všechny čtyři zásady. Takové pojmenování není stálé, mění se pokaždé, když se moci zachce. Není jednoznačné, takové ulice najdeme v každém městě. Jméno po osobě není ani jednoduché, má často více než jedno slovo, pravopis některých jmen není v souladu s výslovností, a také není nekonfliktní, každá ze shora uvedených osob dodnes vyvolává vášně. Naštěstí je po zkušenostech s kultem Stalinovy osobnosti zákonem zakázáno pojmenovávat ulice po žijících osobách.



Jak by tedy měl znít dobrý název ulice? Jméno by mělo možno krátké, srozumitelné a snadno použitelné, tedy jazykově české. Pokud se už ulice jmenuje po nějaké historické osobě, měla by mít název jednoslovný, v daném případě tedy Vojířova, a nikoliv Zdeňka Vojíře. Kdo chce, zjistí si, po kterém Vojířovi je pojmenovaná. Název by měl být prost všech pomocných slov a obezliček, hrůzným příkladem tohoto nešvaru je příbramská ulice „Primáře Václava Trnky“.

Po lidech až v krajním případě

Pojmenovávat ulice po lidech má být až ta nejkrajnější varianta, existuje mnoho jiných možností, jak je pojmenovat. Jména ulic se mají tvořit s ohledem na staletí, a proto zvolená osobnost by měla být po smrti již alespoň 50 let a mělo by se jednat o osobnost všeobecně přijímanou s nepopiratelnými zásluhami ať již celostátního či celosvětového významu, nebo alespoň s lokálním věhlasem. Přednost by měla mít jména utvořená s ohledem na místní tradici, historii konkrétního místa, neobvyklost okolního jevu, podobě a názvu krajiny, po směru kam vede, podle tvaru či charakteristice obyvatel apod.

Kvituji proto s povděkem, že se podařilo odstranit duplicitu názvů v případě ulice Prokopská. Teorie o tom, že se jedná o jednu ulici, vedoucí až na Březové Hory se nezakládá na pravdě, protože až do roku 1953 byla Příbram a Březové Hory dvě samostatná města, která si své názvy ulic volila nezávisle. Podle stejné logiky by např. Vídeňská ulice vedla z Prahy až do Vídně. S čím ale naprosto nesouhlasím, je nové pojmenování této ulice, a to názvem Zdeňka Vojíře.

Zvolit pojmenování ulice po Zdeňkovi Vojířovi je špatně i z jiného než dosud řečeného. Osobnost pana Zdeňka Vojíře totiž nedává žádný důvod pro to, aby se po něm cokoliv veřejného jmenovalo. Pokud je z veřejných zdrojů známo, nemá žádné zásluhy o město ani o stát. Jeho zásluhy jsou ryze soukromého charakteru, týkají se jeho aktivit v politické straně a pro tuto stranu. To je významný rozdíl. Pan Ing. Zdeněk Vojíř pracoval před listopadem 1989 jako vedoucí odboru investic s. p. ZRUP Příbram, později jako vedoucí odboru investic na GŘ ČSUP. Byl člen komunistické strany a ve svých pozicích musel být odsouhlasen jako nomenklaturní kádr OV KSČ a později také KV KSČ. Byl typickým oportunistou, jak o tom svědčí např. jeho úprk z KSČ a následný rychlý vstup do ČSSD. Jen to, že shodou okolností se stal prvním senátorem za Příbramsko, nemůže být důvodem k pojmenování ulice jeho jménem.

Špatná práce letopisecké komise

V daném kontextu považuji zvolené pojmenování za vrchol arogance současné radnice a zásadně s ním nesouhlasím. V ideové rovině se jedná o opanování dosud svobodného prostoru, prostoru, kde od roku 1989 vládla víceméně svoboda a tolerance, který se podařilo uhájit od politických i ekonomických vlivů. To bohužel rozhodnutím zastupitelstva skončilo. Zároveň tato událost svědčí o špatné práci letopisecké komise a definitivně tak diskredituje výběr členů odborných komisí radnice podle politického klíče. Od partajníků lze jen těžko očekávat nadhled, respekt k tradici a názoru obyvatel.

Důrazně proto protestuji proti názvu ulice Zdeňka Vojíře a navrhuji příbramskému městskému zastupitelstvu revokaci usnesení o přejmenování ulice jménem Zdeňka Vojíře. Jako návrh pak dávám k dispozici pojmenovat ji jménem Špitálská. A to proto, že nedaleko ní byl ve středověku špitál s kostelem sv. Jana, který založil Arnošt z Pardubic a který byl prvním zařízením sociální péče v našem městě.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek a mezititulky.
Daniel Doležal, archivář

Diskusní téma: Ulice Zdeňka Vojíře v Příbrami: Vrchol arogance současné radnice (NÁZOR)

Datum: 27.02.2015

Vložil: Petr

Titulek: Nadutost mocných

A co takhle Náměstí Viktoria.....to už tady taky bylo a jde to napříč politickým spektrem :-) s tím by mohli souhlasit u budoucí korytáři příbramských rad a zastupitelstev. S panem Vojířem se měl několikráte tu čest a byl to arogantní ovád, tuhle ulici asi začnu obcházet, páč by se mi vždy udělalo nevolno. A co takhle ulice Bří. Pečenků ...toť by byla pane krása

Datum: 05.10.2014

Vložil: Jaroslava

Titulek: ulice Zd. Vojíře

Doufám, že nová radnice (jak všichni kandidáti slibují) to budou dělat jinak a zastaví pojmenování oné ulice. Byl to komunista a milicionář. Nebo by se měla ulice jmenovat ul. Zdeňka Vojíře, senátora, komunisty a milicionáře. A hlavně radnice by měla uhradit obyvatelům zmíněné ulice veškeré náklady. A jen tak na závěr - pan Vojíř lhal, pokud tvrdil, že v milicích nebyl.

Datum: 19.11.2014

Vložil: Jindra Prosík

Titulek: Re: ulice Zd. Vojíře

Byl jsem mimo Příbram 3 týdny a ke svému zděšení zjistil, že už je ulice "Zd. Vojíře" v plné kráse vymalovaná na tabulce na rohu této, dosud Prokopské, ulice!!! Jsem zvědav, zda se nová radniční garnitura odhodlá (když tolik kritizovala tu již minulou) a narovná tuto zhůvěřilost přejmenováním např. na již zmiňovanou ulici Špitálskou, či po světoznámém fotografovi Františku Drtikolovi či jiných ne-politických osobnostech tohoto města či regionu. Na výběr jich je dost! Co se tady děje berech dech...

Datum: 15.07.2014

Vložil: D. Novák

Titulek: Je to smutné

Vážení spoluobčané, je mi velmi smutno, když musím číst urážky a degradaci človeka, kterého mnozí z Vás ani nepotkali. Já jsem znal pana Vojíře osobně posledních 23 let jeho života. Za celou tu dobu udělal pro město Příbram i pro příbramskou házenou mnoho dobrého. Nechci nijak hodnotit, zda po něm pojmenovat ulici či nikoliv. Ani já nejsem zastáncem názvů ulic po lidech, ale hanobení jména zesnulého člověka, který se zasloužil o mnoho dobrých věcí mi nepřijde fér.

Daniel Novák, 40 let

Datum: 03.08.2014

Vložil: Michal

Titulek: Re: Je to smutné

Pokud jsem to dobre pochopil, tak take nejste pro, aby se ulice prejmenovala po panu Zdenku Vojirovi. A chapu Vas, i mne prijde smutne ze se pomlouva clovek ktery se ani nemuze branit. Mel jsem pana Vojire rad jako cloveka i jako trenera. Ale ani ja nesouhlasim s tim aby se po nem jmenovala ulice, a jelikoz jsem ho znal docela dobre, verim ze by se to ani jemu nelibilo.

Datum: 05.10.2014

Vložil: Jaroslava

Titulek: Re: Je to smutné

Prosím, jmenujte mi ty dobré skutky - mimo házenou. Těším se.

Datum: 09.07.2014

Vložil: Vlado Srnka

Titulek: Politická arogance

Nazvat ulici podle průměrného politika,bývalého komunisty, milicionáře, to se může stát jedině v Příbrami pod vládou Sociálních a Občanských demokratů. Je to ale jako všude. V komisích sedí politici a né odborníci. Jestli se to opravdu uskuteční, bude Příbram pro smích celé republice! Proč tu ulici nepojmenovat jak byl druhý návrh. Podle světoznámého fotografa Františka Drtikola? Ne. Musí se všude cpát ta politická fraška! A co lidé a firmy,co sídlí a bydlí v této ulici? Těm to nevadí? Já bych s tím nesouhlasil a tvrdě bych protestovat!

Datum: 09.07.2014

Vložil: mlha

Titulek: Souhlas

Naprosto souhlasím. Když už neví, jak ulici pojmenovat, tak ať se inspirují třeba v botanice (Pampelišková, Březová, Jitrocelová,...). Nebo proč nevyužít nějaký pojem z historie hornictví (Rumpálová, Huntová, Strusková, Hlušinová, Kahanová, Uranová, Stříbrná, Rudná)?

Datum: 08.07.2014

Vložil: pavel

Titulek: Naprosto souhlasím

Musím přiznat, že mne velmi zarazilo, když proti návrhu neprotestoval vůbec nikdo ze zastupitelů. Očekával jsem, že se aspoň ozvou občané z dotčené ulice, ale ono také nic. Buď jsou tyhle záležitosti příbramákům úplně lhostejné, nebo o záměru nebyli obyvatelé té ulice ani informováni. Ať to je jakkoli, je to velmi špatně. Přiznávám, že bych v ulici, pojmenované po tom člověku, opravdu nechtěl bydlet. Skoro bych se za takovou adresu až styděl. Děkuji panu Doležalovi za jeho článek. Konečně se ozval někdo, kdo má všech pět pohromadě.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.