textařské a redakční služby

Turistický vláček: Dobrý nápad, který sám o sobě nestačí (KOMENTÁŘ)

07.04.2014 18:22

Příbramská radnice dnes zveřejnila novinky o turistickém vláčku. Jde o částečně pozitivní zprávy.

Když radnice vláček pořizovala, vše budilo dojem, že jde pouze o vytěžení programu konkurenční politické strany, která tento nápad měla ve svém volebním programu, ale že toto vytěžení je neúplné (ponechme stranou, že barva vláčku korespondující s barvou jedné příbramské koaliční strany může budit důvod k obavám o „politickou nestrannost“ tohoto dopravního prostředku).



Turistický vláček v Příbrami dává smysl pouze za toho předpokladu, že bude spokojovat roztříštěné turisticky atraktivní lokality. Zpočátku vláček sloužil jako obyčejná pouťová atrakce, nadto taková, která městský rozpočet zatěžuje pouze náklady (samotná investice, personální náklady, údržba prostředku, vytvoření trasy atd.). Pak i vedení města pochopilo, že každá radost něco stojí, a jízdu vláčkem alespoň zčásti zpoplatnilo (letos bude jízdné stát 10 korun pro všechny kromě předškolních dětí a držitelů průkazek ZTP).

To by mohlo přispět k tomu, že vláček se ve slunných dnech nebude stávat pouze prostředkem zábavy při cestě ze Svaté Hory, kde lidé obvykle nastoupili, na Svatou Horu, kde titíž lidé opět vystoupili, aniž by mohl kdokoliv přistoupit na trase. Vláček bude mít navíc nově počáteční a konečnou stanici na vlakovém nádraží. To má jasné důvody – je zde dostatek prostoru pro jeho odstavení, má to blízko do depa a především neztěžuje pohyb autobusů městské hromadné dopravy na zastávce na Svaté Hoře.

Pozitivní je i vedlejší, možná nezamýšlený, důsledek. Když už vláček brzdí dopravu, měl by zajistit to podstatné – tedy, aby převezl určitý počet turistů, kteří do Příbrami přijíždějí a vidí jen Svatou Horu, také do jiných částí Příbrami, kde to může stát za vidění. A kde čekají podnikatelé se svými službami, kteří zaměstnávají místní. Nově bude souprava zajíždět na Březové Hory, čímž dojde k propojení dvou hlavních návštěvních míst – Svaté Hory a Hornického muzea v Příbrami. Na Březové Hory bude vláček zajíždět jen dvakrát denně, což je způsobeno i obavami, jak to vlastně na frekventované trase bude fungovat. Pokud se tento nápad osvědčí, je možné napříště uvažovat o častějších cestách.

Pozitivní je tedy skutečnost, že vláček může lépe plnit svou funkci v souladu s původním plánem. I přes tento posun je ale stále nápadem vytrženým ze širšího kontextu, resp. koncepce turistického ruchu ve městě.

Město každoročně vynakládá mnoho set tisíc na účast na veletrzích cestovního ruchu, další peníze směřují do podpory ve formě publikací, provozu turistického informačního centra a dalších činností. Efekt těchto aktivit je prakticky neměřitelný, a proto je jednoduché je zavrhnout i glorifikovat.

Možná by ale svůj účel mohly splnit i méně honosné počiny. Zkuste si jen představit, že přijedete na parkoviště na Svatou Horu, kde zaplatíte rozumné parkovné a že chcete strávit několik hodin v Příbrami. Chcete se podívat na Svatou Horu, podívat se do centra, projít se po městě, možná zajít na Zámeček na výstavu a dát si kávu.

Ze Svaté Hory máte možnost sejít třemi cestami pro pěší, nikde ale nenajdete tabuli, která by vás třeba směřovala do centra. Nikde není deska, která by jednoduše a srozumitelně lidem sdělila, co mohou v Příbrami vidět a jak se tam dostanou (nejen památky, ale také v kostce program hlavních kulturních institucí, avízo na kulturní, společenské nebo sportovní akce, neřkuli něčeho jako Příbramské kulturní léto). Vše je připraveno víceméně pro automobilistu – přijede na parkoviště, vyšlápne pár schodů, nafotí se na Svaté Hoře, dá si možná zmrzlinu, ale vrátí se zpět k parkovišti. A sedne do auta a zpravidla odjíždí z města.

Každý, kdo rád poznává, ví, že město nezažijete z automobilu. Městem musíte procházet, vnímat jeho atmosféru (ať už je jakákoliv), musí vás zaujmout kouzlo míst, kam se autem většinou nedostanete. Takových lokalit je v Příbrami pro vnímavého člověka (a turisté takoví zpravidla jsou) spousta, jen je k nim neumíme přivést a neumíme jim po cestě nabídnout kvalitní službu.

Příbram na turistu stále působí jako místo, kde si občané prostě pořídili vláček jen pro svou potěchu.

sdb
 



Diskusní téma: Turistický vláček má větší smysl. Je to ovšem nápad, který nestačí (KOMENTÁŘ)

Datum: 18.04.2020

Vložil: ZUZANA

Titulek: VLOŽILA.ZUZANA

JDETE.VŠICHNI.DO.PRDELE.HOVADA.NAUČTE.SE.MLUVIT.ČESKY

Datum: 12.06.2014

Vložil: denisa

Titulek: mffdp

ewhwhenc áf vi

Datum: 10.04.2014

Vložil: Fifacoinnrkr

Titulek: Fut Coins:FIFA 2014 ukgfrdcf kwbhgbrm qsdvx vputfwx


Datum: 08.04.2014

Vložil: pavel

Titulek: Správný postřeh.

Naprostý souhlas. To ani není třeba víc komentovat.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.