textařské a redakční služby

Sympatická revolta zastupitelů ANO (KOMENTÁŘ)

12.11.2014 13:52

Už na ustavujícím zasedání zastupitelstva bylo možné zaslechnout, že to je zrada na voličích. První místostarostkou za hnutí ANO se stala Alena Ženíšková, přitom dvojkou na kandidátce byla Jitka Stefanidesová. Ženíškovou tak kromě Stefanidesové nepodpořil ani další zastupitel ANO Vladimír Danda. Část veřejnosti, která není příznivě nakloněna vůči hnutí ANO v Příbrami, si na tom řádně smlsla.

Nemusí, a to se nezmiňovalo, zůstat pouze u jednoho koaličního partnera. TOP 09 měla v čele Petra Váchu, který se nakonec stal řadovým radním, zatímco dvojka na kandidátce,Václav Švenda, je místostarostou. Švenda zasedal čtyři roky v zastupitelstvu, v říjnových volbách kandidoval na senátora a je jistě veřejnosti znám a s městskými záležitostmi obeznámen více než Vácha. Důsledný volič může změnu ovšem považovat za neférovou.

Je jistě v pořádku, že veřejnost si těchto záležitostí všímá. Všímala si také názorových přemetů někdejšího starosty Josefa Řiháka, který jednu chvíli tvrdil, že nebude kandidovat na starostu a za nějakou dobu – když byl odejit z vedení kraje – se jako kandidát na starostu objevil. Lze předpokládat, že pokud by sociální demokracie sestavovala koalici, kritická část veřejnosti a médií by toto nemohla nechat bez povšimnutí.

Počínání Dandy a Stefanidesová možná hned na počátku zbytečně jitří atmosféru v době přetrvávající povolení euforie, kdy část veřejnosti přející si změnu očekává od nové koalice nové pořádky. Na druhou stranu ukazuje, že lidé si do zastupitelstva zvolili osobnosti, které se dokážou vzepřít stranické (ANO není strana…) disciplíně a hlasovat podle svého přesvědčení.

Danda a Stefanidesová tak vzali vítr z plachet i Šanci pro Příbram, která ještě na zastupitelstvu vyrukovala s tím, že se současná koalice chová stejně jako ta stará. A dokonce stejně jako před rokem 1989 (lídr kandidátky a zastupitel Vladimír Král to více rozvádí i v názorovém příspěvku na tomto webu). Šance napadla koalici proto, že nechce tajnou volbu. Na vysvětlenou je třeba dodat, že zastánci tajné volby předpokládají, že se objeví slabší články, které by jinak hlasovaly proti, ale pod tlakem veřejného mínění i svých spolustraníků nakonec zvednou ruku pro. Šance se může cítit odstrčena, dodejme ale, že – jak už autor těchto řádek napsal před volbami – Šance si už před komunálními volbami do určité míry snížila své šance veřejným výpadem vůči hnutí ANO (nemluvě o tom, že na veřejnosti stále kolují diskuse o tom, kdo vlastně Šanci financoval, a jména těch, kdo za tímto projektem ve skutečnosti stojí).

Oba „revoltující“ zastupitelé ANO prokázali, že tajná volba byla úplně zbytečná. Ať už důvod Dandy a Stefanidesová byl egoistický (získat lepší finanční ohodnocení i politické postavení v rámci veřejné správy), nebo principiální v duchu toho, že pořadí na kandidátce a zejména pak počet preferenčních hlasů je do určité míry zavazující, pak jejich vystoupení bylo důkazem, že žádná tajná volba nebyla potřeba.

V klíčových i méně důležitých hlasováních byla praxe veřejných zasedání minulého volebního období taková, že koalice vystupovala téměř jako jeden muž. Opozici se podařilo prosadit něco jen v případě, že koalice měla na veřejném zasedání více absentérů nebo že bylo před půlnocí a všem se chtělo domů. Liberálně smýšlející část příbramské veřejnosti toto počínání vždy kritizovala. V případě hazardu, rozdělování peněz do sportu či prodejů majetku totiž neslyšela od jednotlivých zastupitelů důvody, proč by daná věc měla být odsouhlasena či odmítnuta. Koalice byla reprezentována dvěma silnými politickými zástupci (Řihákem a Ivanem Šedivým), kteří si dokázali silou argumentů či svého (ne)formálního vlivu zjednat pořádek.

Vařeka má bezpochyby silný leadership, ovšem ukazuje se, že hnutí, které nemá hlouběji zapuštěné kořeny v regionální politice, které vzniklo před pár měsíci, které nemá do hloubky vydiskutováno řadu záležitostí, dokáže narazit také na odpor zevnitř.

I když pro fungování koalice to může představovat problém, je důležité zdůraznit, že se změnou poměrů na radnici musel a musí přijít i tento nový vítr v podobě oslabení vůdcovského principu. Z hlediska vývoje příbramské společnosti je to rozhodně cesta, která by se neměla zatracovat v samém počátku. Diskuse a respekt k odlišnému názoru je hodnota, která musí mít platnost především v politické praxi.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.