textařské a redakční služby

Stříbro se vrátilo do Příbrami, v hornickém muzeu jej vystaví od 6. července (FOTOGALERIE)

09.05.2014 16:15

Příbram (Příbramsko) - Ve středu 7. května obohatil mineralogickou sbírku Hornického muzea Příbram přírůstek v podobě vzorku ryzího stříbra o hmotnosti přesahující 10 kilogramů. Ten původně pochází z Příbrami, konkrétně bývalé uranové šachty č. 21, kde byl nalezen v bohatém výskytu na sedmém patře (350 metrů pod povrchem) v roce 1980.



„Poté byl vyvezen do zahraničí, kde putoval přes Rakousko do Německa. V říjnu 2013 byl tento jedinečný nerost náhodně objeven mineralogem Hornického muzea Příbram Pavlem Škáchou na největší evropské burze minerálů v Mnichově, kde byl nabízen k prodeji firmou Kristalldruse München,“ říká Roman Abušinov z Hornického muzea Příbram.

Následně došlo k jednání se Středočeským krajem, který nakonec uvolnil finanční prostředky, aby se mohl vzácný minerál vrátit po 34 letech do Příbrami.

 „Jeho umístění v expozici muzea a představení veřejnosti se uskuteční při příležitosti historické hornické Prokopské pouti dne 6. července 2014,“ sdělil ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Stříbro tvoří pseudomorfózu po vzácném antimonidu stříbra – dyskrazitu. „Jde o zcela unikátní předmět vysoké vědecké, dokumentační a estetické hodnoty, v muzeích v České republice a Evropě nikde nevystavený,“ uvedl v odborném posudku Jiří Litochleb, ředitel Přírodovědeckého muzea – Národního muzea, který nákup pro příbramské muzeum zároveň doporučil, neboť po ukončení těžby a zatopení příbramských dolů již není možné obdobný vzorek získat.


Tip: Snímky najdete na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.

sdb



Diskusní téma: Stříbro se vrátilo do Příbrami, v hornickém muzeu jej vystaví od 6. července (FOTOGALERIE)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.