textařské a redakční služby

Staré praktiky nového vedení (NÁZOR)

12.11.2014 12:38

Město Příbram a jeho obyvatelé mají nové vedení. Stalo se tak v pondělí 10. listopadu 2014 na ustavujícím jednání městského zastupitelstva. Je obvyklé, a z hlediska zachování maximální svobody volby i logické, že při řešení personálních otázek, jakou je i volba starosty, místostarostů a radních, se volí tajne. My ze Šance pro Příbram jsme proto tento způsob volby navrhli.

Veřejná volba je podstatně méně demokratická, neboť vytváří na hlasující mnohdy neférový stranický, někdy i veřejný tlak. Standardně tak proto volili komunisté za minulého režimu, aby tak demonstrovali vynucenou jednotu a stranickou loajalitu. Hlasovalo tak ale například i minulé vedení města (koalice ČSSD a ODS). To současné, složené z ANO a TOP 09, se od něj v předvolební kampani hlasitě verbálně distancovalo.

Prosazením veřejné volby se ale bohužel hned při prvních krocích vydalo v jeho šlépějích. Zvláště překvapivé je to u zástupců TOP 09, kteří před čtyřmi lety při stejné příležitosti prosazovali, tehdy jako opoziční zastupitelé, tajnou volbu. Nyní, kdy se stali součástí vedení, obrátili o 360 stupňů a hlasovali pro volbu veřejnou.

Tohle byl také jeden ze dvou důvodů, proč jsme se já, Dagmar Říhová a Petr Kareš, tedy celá Šance pro Příbram, zdrželi hlasování při volbě vedení města. Tím druhým důvodem bylo naše rozhodnutí nevystavovat mu „bianco šek“ jenom za to, že funkce obsadilo. Od konce komunálních voleb měli pánové Vařeka, Vácha a jejich kolegové z ANO a TOP 09 dostatek času, aby nejen nás, ale i veřejnost seznámili s tím, co chtějí pro město a jeho obyvatele udělat, jaké jsou jejich záměry. Nestalo se tak.

Pro nás jsou to velmi podstatné a pro fungování Příbrami stěžejní informace. Jakmile je budeme mít, ve věcech, které uznáme, že jsou pro město a jeho obyvatele prospěšné, vedení radnice rádi podpoříme. Za absurdní naopak považujeme vyjádření nového starosty Jindřicha Vařeky (ANO), že jsme se zdržením v hlasování přidali na stranu bývalého vedení města. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Stejnou rétoriku ve stylu „kdo nejde s námi, jde proti nám“ opět velmi aktivně používali komunisté. Chceme věřit, že se Jindřich Vařeka a jeho kolegové z ANO a TOP 09 z těchto svých úvodních excesů poučí. Přejeme jim k tomu hodně štěstí a jsme připraveni na férový dialog a případnou spolupráci.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Vladimír Král, Šance pro Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.