textařské a redakční služby

Spousta nesplněných slibů a předražené zakázky (NÁZOR, FOTOGALERIE)

10.10.2014 06:24

V zářijovém čísle Kahanu si občan Příbrami mohl přečíst článek „Čísla jsou důkazem hospodárnosti“. Ten se snaží vyvrátit názor, že městské zakázky jsou předražené. Některé investice jsem vyfotil a dávám je k posouzení. Každý ať sám zhodnotí, jak je to doopravdy.

Výstavba čekárny MHD – Plzeňská ulice. Cena 186.201 Kč. Přístřešek a označník zastávky. Lavičky vedle již instalovaly Technické služby PB. Zajímavý je i název. Jsme v Plzeňské ulici a zastávka se jmenuje Náměstí T. G. M.

Označníky MHD pro vyvěšení jízdních řádů – 428.868 Kč. Nikde ale není napsáno, které to jsou. Kdyby bylo zastávek po městě sto, byla by cena za jeden označník 4288 Kč.

V roce 2011 byla zateplena bývalá 2. ZŠ v Dlouhé ulici za 7.401.880 Kč. V Kahanu je ale částka 8.772.759 Kč. Po zateplení došlo k vlhnutí zdí v učebnách. Letos v létě probíhaly opravy.

Plzeň má 14 sběrných dvorů. Cena za jeden se pohybuje mezi 3 až 7 miliony korun. Nový sběrný dvůr v Příbrami bude stát 16.666.667 Kč. Cena v Kahanu 19.922.650. Výstavba od 1. února 2014 do 31. ledna 2015. Po půl roce (31. 8.) jsou hotové zemní práce a hrubé stavby budov.

V dubnu 2011 začala rekonstrukce okolí kulturního domu. Letos v létě se tyto opravené chodníky opět rozkopaly a pokládalo se plynové potrubí. Školní ulice dostala nový povrch v roce 2010 od kruháče u OBI k archivu. Vloni se opravovaly zpomalovací retardéry a letos se část ulice vyfrézovala a budovala se parkovací místa.

Všechny rekonstrukce v rámci IPRM mají jedno společné. Týkají se pouze povrchů. Nepokládají se nové inženýrské sítě. Kanalizace, voda, plyn. Nová šoupata se napojí na staré roury. Přitom Březohorské sídliště se stavělo před 60 lety. Součástí rekonstrukce by měla být také výměna těchto sítí. Bohužel není. V budoucnu budou muset následovat tyto opravy. Škoda, že se to nedělá najednou.

Ozelenění kruhového objezdu u Dolejší Obory stálo 1.142.456 Kč. Vidíte stav před rekonstrukcí. Také původní náměstí 17. listopadu.

Autobusové nádraží za 63 milionů korun. Asfaltová plocha nahoře a dole, jedna prosklená budova. Na spodním měly být parčíky na každé straně. Místo nápisu Příbram na drátěné stěně byla původně navržena televizní obrazovka, podobná jako na Skalce naproti soudu. Zde se měly promítat informace pro turisty a návštěvníky města. Kde je jaká kulturní nebo sportovní akce?

Stabilizace štěrkodrtí – náměstí 17. listopadu. Je to zřejmě část před poštou. Škoda, že informace nejsou přesnější. Cena 447.144 Kč.

Do roku 2006 se udělalo mnoho pro město významných staveb, bez kterých si nedovedeme představit současnost. V roce 2001 spojka Flusárna – Drupol a kruháče, rozšíření viaduktu u Nováku, ulice Karla Kryla u Asie, Evropská ulice a obchvat Dubna. A pozor! Bez dotací z EU! Vybudovaly se byty. Nástavby v Dlouhé a Milínské, v Kasárnách 1. máje, na dole Anna, na nám.17. listopadu. Domov seniorů na Březových Horách, pečovatelák na Marii. Rozšířila se hala na plavečáku, postavila tribuna na fotbalovém hřišti. Kolik se udělalo nových silnic a bytů po roce 2006? Nevím o žádném. Pouze rekonstrukce silnic a zeleně.

Městu se nepodařilo sehnat dotaci na výtah pro kino a divadlo. Měl by stát 4,5 milionu korun. To obyvatelé jednoho vchodu v Dlouhé ulici si nechali udělat výtah i bez dotace. Za 1,8 milionu korun.

Na náměstí TGM je v nejhorším stavu budova bývalého ředitelství RD. Ta je navíc skoro prázdná. Je tu jen MP a občas zastupitelstvo. Není to škoda? Přitom v našem městě chybí městské muzeum, kde by se turista dozvěděl o slavných rodácích, dějiny města a další informace. Může zde vzniknout muzeum betlémů nebo Hamira aj. V historickém centru města by bylo ideální místo pro městské muzeum.

Opět slyšíme sliby od politiků. Jak ale splnily ty minulé z roku 2010? To se moc nezveřejňuje.

Například Příbramští patrioté:
- Bezbariérové vstupy do divadla, kina a na radnici.
- Nová dlažba pro... pěší zóny u „Cíle“ a „Mototechny“
- Osadní výbory – podpoříme širokou spolupráci . Za několik měsíců byly zrušeny i díky hlasům ODS.
- Přestavba armádních objektů na Zdaboři na sociální byty. Odhlasován prodej těchto domů.
- Nová fasáda pro divadlo – kulturní dům.
- Před každým domem zahrada – pokračování v projektu.

A tak bych mohl pokračovat ještě dlouho.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.
Vladimír Srnka, Hnutí Otevřená radnice

Fotogalerie: Spousta nesplněných slibů a předražené zakázky (NÁZOR, FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.