textařské a redakční služby

Soukromý investor zachránil jednu z budov dolu Lill. Bez dotací a na své náklady (FOTOGALERIE)

14.11.2014 07:11

Vedle příbramské teplárny chátrala mnoho let poslední z budov bývalého dolu Lill. Byla v katastrofálním stavu. Propadlá střecha, částečně vyhořelá, ještě pár let a celá by spadla. Když jsem se v září roku 2013 dozvěděl, že  v jejím okolí začíná být živo, předpokládal jsem její konec. Pořídil jsem několik snímků na památku.

Při další návštěvě jsem se od pracujících dělníků dozvěděl, že se bude opravovat. I tak jsem dost pochyboval s tím, že to už nikdo nemůže zachránit. Nicméně se stal téměř zázrak. Z této ruiny tu stála za necelý rok  budova stejně krásná jako v roce 1857, kdy se zde začalo těžit. Rekonstrukci budovy provedla firma Cik-Invest z Příbrami. Za částku asi pět milionů korun a bez jakýchkoliv dotací.

A proč je tato rekonstrukce unikátní? Stačí se jen podívat, co se děje v jiných městech s objekty v podobném stavu, jako byl tento. Budovy se nechají spadnout a postaví se nová moderní stavba. Jsou to třeba lázně Kyselka. Bourají se kasárna v Písku a Českých Budějovicích. Pro developery je lepší mít v centru měst volné plochy, než něco rekonstruovat. Byť je to historická budova.

Jsou tlaky bourat dokonce domy v dobrém stavu, které bez problémů fungují. Hotel Černigov v Hradci Králové a budovu na Václavském náměstí v Praze. Kdyby byl požadavek na zbourání dolu Lill, určitě by bylo vyhověno. Místo toho se majitel rozhodl  na zřejmě i nákladnější rekonstrukci. A za to je zapotřebí poděkovat majiteli firmy, že se rozhodl stavbu zachovat a opravit.

 Pár zajímavostí z tohoto dolu. Dosažená hloubka byla 454,5 metru. Důl Lill se mohl velmi významně zapsat do dějin Březových Hor a následně i Příbrami. Po první světové válce se přišlo na to, že zdejší voda je víc léčivá než v Jáchymově. Začalo se s přípravou na výstavbu lázeňského areálu. Do toho ale přišla světová krize, potom druhá světová válka a Lázně Březové Hory zůstaly jen na papíře.

Ještě nedávno stála nedaleko vlečky na teplárnu vila Rusalka. To byl první a také poslední lázeňský dům, který postavila rodina hudebního skladatele Antonína Dvořáka.


Redakční titulek. Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Vladimír Srnka, Březové Hory

Fotogalerie: Soukromý investor zachránil jednu z budov dolu Lill. Bez dotací a na své náklady (FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.