textařské a redakční služby

Slivice začne rockovým duněním

10.04.2014 07:40

Na Slivice se letos opět uskuteční připomínka poslední bitvy 2. světové války v Evropě. Na programu budou ukázky činnosti české armády a klubů vojenské historie, pietní akt u Památníků Vítězství a prezentace historické a soudobé vojenské techniky.



Akce připomene potřinácté poslední bojové události druhé světové války v Evropě, k nimž došlo ve dnech 11. a 12. května 1945.

Z pozvánky Hornického muzea Příbram:
V novodobých dějinách zaujímá nezastupitelné místo v dramatickém toku událostí konce války městečko Milín s osadou Slivice a přilehlým okolím. Tato lokalita ležící ve středních Čechách asi 6 km jihovýchodně od Příbrami se stala ve dnech 11.5. – 12.5. 1945 svědkem jedné z posledních významnějších vojenských operací 2. světové války v Evropě. Podepsání kapitulace nacistickým Německem s platností od půlnoci 8. května 1945 totiž neznamenalo automaticky okamžité ukončení bojových akcí na všech frontách starého kontinentu. Význam bitvy u Slivice na Příbramsku z 11.5. na 12.5. 1945 je umocněn tím, že se jí zúčastnili proti nepřátelskému uskupení hitlerovské branné moci nejen dobrovolníci z řad domácího hnutí odporu a sovětští partyzáni, ale též jednotky tří ukrajinských frontů v součinnosti s tankovou divizí americké armády. Předtím zasáhli do těchto bojů v blízkém i vzdálenějším okolí rovněž vojáci Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova. K tomuto tragickému krveprolití došlo na konci války, vlastně v době, kdy Evropa již oslavovala mír.

Ve směru od Prahy a zároveň z výcvikového prostoru SS na Sedlčansku se tehdy desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jihozápad do amerického zajetí. V momentě, kdy vešly v platnost podmínky kapitulace, Němci museli zůstat stát. Aby nepadli do sovětského zajetí, z něhož měli obrovský strach, snažili se probít k Američanům. Ti ale už nebyli ochotni přebírat další Němce, proto je odrazili a demarkační linii uzavřeli. Celé německé uskupení uvázlo v tomto prostoru a proti němu zaútočili vojáci tří ukrajinských frontů Rudé armády, kteří je spolu s Američany sevřeli ze všech stran. První boje začaly už dopoledne 11. května mezi Němci a partyzány. Pak do nedaleké Příbrami dorazili Sověti. Bitva, při níž padly stovky vojáků, trvala od odpoledne do tří hodin do rána druhého dne.

Program:

pátek 9. 5. 2014
17.00–24.00: Rockové dunění u Památníku Vítězství na Slivici – Gentiana, Výčep, Tlakové galoše.

sobota 10. 5. 2014

10.00: výstava techniky, výzbroje a výstroje AČR – 13. dělostřeleckého pluku Jince, hasičského záchranného sboru, klubů vojenské historie a prezentační stanoviště Airsoft Březnice
12.00: pietní akt u Památníku Vítězství – čestná jednotka, zástupci organizátorů, veteráni války a další čestní hosté; fanfáry Souboru svatohorských trubačů k slavnostnímu nástupu při položení věnců u Památníku Vítězství
13.00: zahájení připomínky poslední bitvy 2. světové války v Evropě v areálu Památníku Vítězství
14.30: ukončení prezentace klubů vojenské historie, odjezd kolony historických válečných vozidel
14.45–15.15: dynamická ukázka činnosti 13. dělostřeleckého pluku Jince a hasičského záchranného sboru

- prodej militarií a dalších předmětů s vojenskou tematikou
- stánkový prodej s občerstvením po celý den.
- kyvadlová hromadná doprava v sobotu 10. 5. na trase Příbram (obchodní dům Albert, konečná MHD, Brodská ul.) – Milín v době od 10.00 do 12.30 a po stejné trase zpět od 16.00 do 17.00.

red
 



Diskusní téma: Slivice začne rockovým duněním

Datum: 23.09.2014

Vložil: Kennethwimb

Titulek: nike air max femme pas cher https://www.unibyteonline.com/


Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.