textařské a redakční služby

Školní zápis jako recept na kocovinu (GLOSA)

25.01.2014 13:45

Část z vás to zná. Rána po nočním flámu nejsou zrovna reklamou na život. Bolest hlavy, celková malátnost, dehydratace, potlačení barevného spektra vidění, utlumené sluchové vjemy, nelítostný pohled do zrcadla a do peněženky… Venku mráz, mlha, náledí. Ale nejde zůstat v posteli – dnes je den zápisu šestiletého syna do školy.

Vyrážíme celá rodina na cestu. Tahám z hlubin paměti zážitky spojené se svým „nultým“ dnem ve škole. Přemýšlím, co se z hlediska zápisu mohlo ve školách změnit, a usoudím, že asi ne příliš.

Při chůzi se synem prosvištíme pro sichr pár reálií z našeho života – jméno, datum a místo narození, bydliště, jména a věk mámy, táty, sourozenců, psů a koček, dopravní značky, geometrické tvary, motivaci pro docházku do školy.

Mráz mi probarvil obličej, a tak pomohl trochu zastřít odulý výraz a celkově ne příliš vábné vzezření. Ovšem mysl je stále oděna do šedivé. „To zas bude den,“ říkám si.

Vkročíme do budovy Základní školy v příbramské Školní ulici a přichází něco, co bych opravdu nečekal. Šedivou vystřídala pestrobarevnost. Nával optimismu, veselosti, příznivého očekávání. Prakticky stoprocentně za něj může pedagogický i pomocný personál školy a žáci a žákyně, kteří pomáhají v šatně nebo při provázení po budově rodičů a budoucích prvňáků.

Společně vytvořili přátelskou a povzbudivou atmosféru, kterou v dnešní lehce inverzní Příbrami nikde nenajdete. Úsměvy, vstřícné rozhovory nejen s dětmi, ale i s rodiči, radostné očekávání, mentální bezbariérovost, pozitivní klid, obyčejná lidská radost.

Samozřejmě běh věcí všedních má jistě i jiné podoby, ale přistihl jsem se při myšlence, že v tomto milém týmu bych chtěl pracovat. Profese jako poslání, opravdové povolání, kontakt s mladou generací lidí dosud nezatížených chybami, jež plodí jen dospělí, možnost dávat podporu, ukazovat cestu, předávat hodnoty. Pro muže bonus navíc v podobě kolektivu příjemných, inteligentních a pohledných dam.

Opouštěl jsem školu pln optimismu, asi mi vydrží celou sobotu. A proto budete-li hledat příště recept na kocovinu, nezapomeňte si pořídit pár dětí a absolvovat s nimi školní zápis.

P. S.: Děkuji za optání, syna vzali.

sdb
 

Diskusní téma: Školní zápis jako recept na kocovinu (GLOSA)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.