textařské a redakční služby

Řídit Městské lesy Příbram jako firmu (NÁZOR)

22.10.2014 07:57

Heslo „Řídit stát/město jako firmu“ se pro jedny stalo marketingovým klišé bez obsahu, pro druhém vítanou inspirací při uvažování, jak by se mělo hospodařit s veřejnými financemi a majetkem. Autor těchto řádek se nedomnívá, že by se výhradně firemní procesy musely projevovat v řízení státu. Na to má už dlouhé zkušenosti s nejrůznějšími firmami. Na druhou stranu si na zmiňovaný slogan nemohl nevzpomenout při nedávném zjišťování, kde by v Příbrami sehnal palivové dřevo.

Prvotní úvaha byla, že by mohl aspoň trochu pomoci vylepšit hospodaření Městských lesů Příbram. Hledal tedy na internetu, zda existuje základní prezentace tohoto „eseróčka“. Neexistuje, pouze z hloubi webu města lze vydolovat e-mail a dvě telefonní čísla.

Volá na jedno. Na druhé straně se ozve příjemný a ochotný ženský hlas. Palivové dříví prodávají, paní začne do telefonu sdělovat ceny. Telefonující se ptá, jestli mají ceník na internetu, že si je v klidu prohlédne. Prý nemají, jen si nedávno zadali inzerát do jednoho příbramského tištěného média. Paní sděluje telefonní číslo na kolegu, který má prý podrobnosti.

Další telefonát. Opět velmi příjemný a ochotný hlas. Muž na druhém konci „linky“ popisuje, jaká je aktuální nabídka přímo v prostoru štípárny. Sděluje ceny za tvrdé, měkké i listnaté dřevo, informuje o cenách dopravy i stavu proschnutí. Nabízí, že je možné se přijet podívat. Kam? Popisuje cestu ke štípárně u čističky, ale dodává, že je to nyní trochu komplikovanější. A na jaké číslo je třeba případně volat, až se zájemce ocitne za vraty.

Autor těchto řádek pokládá telefon a v hlavě se mu honí několik otázek: Proč město není schopno jako jediný společník přimět Městské lesy Příbram, aby si zřídily jednoduchou internetovou prezentaci, kterou dneska mohou mít i zdarma? Proč vedení Městských lesů Příbram není schopno využít potenciálu milých a ochotných lidí, které zaměstnává, a nutí je vyřizovat po telefonu triviality jako sdělování ceny a nabídky dříví? Proč nemůže být na městských stránkách ke stažení jednoduchý ceník s nabídkou palivového dřeva pro danou sezonu? Proč stránky nemohou obsahovat jednoduchý odkaz na internetovou mapu, jak se lze vlastně ke štípárně dostat? Proč městem stoprocentně vlastněná společnost zadává inzerci do novin za peníze daňových poplatníků, když není schopna využít propagačních prostředků, které už platí nebo které má přímo zdarma? Proč jedinou inzercí na nabídku dřeva Městských lesů Příbram je „áčtyřka“ připíchnutá na strom na kraji lesa? Proč město coby jediný společník není schopno přimět vedení Městských lesů Příbram, aby si počínalo, jako když řídí firmu? Notabene když je to firma...

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.