textařské a redakční služby

Průzkum: Příbramští jsou s policisty spokojeni

27.06.2014 11:50

V dubnu letošního roku proběhl na území Středočeského kraje výzkum veřejného mínění, při kterém bylo dotazováno kolem dvou tisíc respondentů různého věku, pohlaví a sociálních skupin. Na Příbramsku bylo osloveno 180 občanů. Cílem bylo zmapovat spokojenost obyvatel. Jednotlivé otázky směřovaly do oblasti bezpečnosti v místě bydliště a hodnocení práce policie.



Na základě výsledků výzkumu lze konstatovat, že celková spokojenost s Policií ČR ve Středočeském kraji je na vysoké úrovni, spokojených bylo 88 %. Na Příbramsku bylo spokojeno téměř stejně (87,7 %) dotazovaných občanů.

67,4 % respondentů si myslí, že policisté ve Středočeském kraji dostatečně chrání bezpečnost osob a majetku, je to o šest procent více než loni. 85,3 % tázaných se v místě svého bydliště cítí bezpečně, na Příbramsku to bylo 80 % dotazovaných.

Občané na Příbramsku se nejvíce obávají vandalství a poškozování cizí věci – 48,9 %, vloupání do bytu či domu – 45,6 %, následně fyzického napadení – 38,3 %, poté vloupání do vozidla – 37,8 %, krádeže vozidla – 37,8 % a nejméně krádeže jízdního kola.

V loňském roce se nejvíce lidé obávali vloupání do bytu. Je možné, že k menším obavám o obydlí přispěly i informace o snižující se kriminalitě, za prvních pět měsíců letošního roku poklesla o 23,5 % oproti stejnému období loňského roku a objasněnost narostla o tři procenta. Občané si také svůj majetek začínají sami lépe zabezpečovat.

Větší počet respondentů se letos obával fyzického napadení, přestože počet násilné kriminality mírně klesl. K obavám přispěly možná i události ze začátku roku, kdy došlo k několika přepadením starších občanů jedním pachatelem, který byl ale následně dopaden a převezen do vazební věznice.

83,9 % obyvatel na Příbramsku si myslí, že pokud budou v místě bydliště potřebovat naléhavě pomoc od policie, že jim bude poskytnuta rychle a účinně. Co se týká dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, odpovědělo na Příbramsku 67,2 % dotazovaných, že policie dostatečně dohlíží na Besip, je to oproti loňsku navýšení o téměř pět procent. Během prvního pololetí letošního roku příbramští policisté zastavili 239 řidičů pod vlivem alkoholu a 108 motoristů pod vlivem drog.

Co se týká korupčního jednání, na Příbramsku nebyl za poslední čtyři roky od dotazovaných zaznamenán žádný případ požadavku policisty o úplatek. Naopak evidujeme z poslední doby nabízení úplatků rožmitálským policistům. Čtyřiapadesátiletý muž usedl za volant pod vlivem alkoholu a tímto způsobem se chtěl vyhnout odebrání řidičského oprávnění. Svým jednáním se dopustil trestného činu podplacení a hrozí mu až šestileté vězení.

V oblasti informovanosti, která vykazuje zlepšení, odpovědělo 72,1 % tázaných, že policie ve Středočeském kraji dostatečně informuje o své činnosti a 65,2 %, že je dostatek informací o bezpečnostní situaci, na Příbramsku to bylo dokonce 74,7 procent. Při výzkumu se také ukázalo, že sledovanost webových stránek policie je nízká. Pouze 16,7 % respondentů odpovědělo, že stránky sledují.

Oblast jednání a chování policistů lze považovat podle výzkumu za velmi dobrou. Na Příbramsku byl podle dotazovaných policista při jednání vždy upravený, na 95,9 % zdvořilý, v 91,8 % informovaný a ochotný. Nejvíce spokojeni byli občané, kteří jednali během posledního roku s policistou, s rychlostí reakce na ohlášenou událost (90,9 %), což je značné zlepšení o téměř 15 %. Dále byli spokojeni profesionálním přístupem a s ochotou policistů pomoci (86,4 %) a nejméně s množstvím informací o postupu policie (81,8 %).

Monika Schindlová, tisková mluvčí PČR Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.