textařské a redakční služby

Prokopská pouť letos připomněla výročí dosažení 1000 m hloubky dolu Vojtěch

07.07.2015 13:58

O víkendu 4. a 5. července 2015 proběhla v Příbrami tradiční hornická pouť u příležitosti svátku svatého Prokopa, křesťanského patrona horníků. Tato slavnost se v Příbrami koná od dávných časů a výrazně přispívá k dobrému jménu našeho regionu. Čepobití, slavnostní předání symbolického klíče od Březových Hor, Hornická paráda či polní mše před kostelíčkem sv. Prokopa na Březových Horách, to vše, co k Prokopské pouti patří, proběhlo přesně podle tradic. Pořádajícími byli za podpory města Příbrami Spolek Prokop Příbram s Cechem příbramských horníků a hutníků, Hornické muzeum Příbram, SDH Březové Hory a Římskokatolická farnost Březové Hory.

Prokopská pouť nabídla svým návštěvníkům bohatý doprovodný program, který byl tentokrát zaměřený zejména na dějiny hornictví na Příbramsku. Hlavním motivem letošní pouti bylo totiž připomenutí 140. výročí dosažení světového rekordu 1.000 m hloubky dolu Vojtěch. U této příležitosti byla v Hornickém muzeu na Dole Vojtěch slavnostně zpřístupněna nová stálá výstava věnovaná právě tomuto světovému prvenství z roku 1875.

Hornická pouť každým rokem tradičně začíná tzv. čepobitím - pochodem hornické kapely a světlonošů městem. Písněmi a zpěvem vždy v sobotu, v předvečer pouti, hudebníci zvou všechny obyvatele města k účasti na nedělní pouti. Průvod čepobití vychází v posledních letech z budovy bývalých Rudných dolů na náměstí TGM a stejně tak i letos prošel městem až na Březové Hory, kde v historické scénce symbolicky předal starosta Šembera - tehdejší úřadující starosta Březových Hor – zástupcům hornictva a březohorským spolkům symbolický klíč od Březových Hor pro dobu konání Prokopské pouti.

Následně byla v neděli na náměstí TGM před kostelem sv. Jakuba provedena po vzoru vojenských předpisů slavnostní přehlídka nastoupených hornických, hutnických, hasičských a dalších spolků. Po přehlídce vyšla Hornická paráda za doprovodu kapel v průvodu městem až ke starobylému kostelíku sv. Prokopa na Březových Horách, kde byla sloužena slavnostní polní mše. Kulturní a zábavný program poté pokračoval na náměstí J. A. Alise a také v areálech Hornického muzea.

V době největší slávy příbramských poutí na sklonku 19. století se hornických parád zúčastňovalo na 5500 uniformovaných havířů. Tradice těchto poutí byla přerušena až po roce 1948, kdy místo tradiční hornické pouti byly komunistickým režimem zavedeny oslavy Dne horníků. V roce 1990 byla z podnětu bývalých horníků a ve spolupráci s městem Příbram tato přeslavná tradice hornické Prokopské pouti naštěstí obnovena. Havíři, kteří v roce stáli u jejího obnovení, založili v roce 1992 občanské sdružení Spolek Prokop Příbram, který se od svého založení stal hlavním pořadatelem této krásné akce.

Na závěr nezbývá než provolat: Hýčkejme si své tradice. Jejich připomínání je jednou z cest, jak toto naše cenné kulturní dědictví předat a uchovat pro příští generace.

Pavlína Svobodová, mluvčí města Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.