textařské a redakční služby

Program KJD: Přednášky o Brdech a vojácích, Egyptě nebo zapomenutých brdských hradech

06.01.2015 07:22

V úterý 13. ledna od 17.00 proběhne přednáška paní Jana Froňková o Egyptě. Čím jiným začít než arabským příslovím o tom nejznámějším z tohoto koutu světa: „Všechno na světě má strach z času, ale čas má strach z pyramid.“ Kultura starověkého Egypta neustále podněcuje lidskou představivost. Poznejte společně s námi pyramidy, skalní hroby, chrámy a chrámové komplexy, hieroglyfické písmo a život běžných Egypťanů, který byl ovlivňován bohy a jejich obrovské touze po nesmrtelnosti.

Na čtvrtek 15. ledna od 17.00 jsme připravili opakování toulek po zapomenutých brdských hradech (přednáší Jiří Schmidt). Společně navštívíme hrady: Valdek, Dršťka, Homberk, Hengst, Třemšín, Vimberk, Strašice, Javor a Bozeň. Na přednášce se dozvíte, zda jsou zmíněné hrady přístupné a jak se k nim nejlépe dostanete. Součástí přednášky bude i trocha historie, popis současného stavu a samozřejmě i fotodokumentace.

V úterý 20. ledna od 17.00 naváže Jiří Schmidt na svoji přednášku, tentokráte společně projdeme hrady Příbram, Drahlín, Rožmitál pod Třemšínem, Hořovice, Březnice, Hrochův Hrádek, Stražiště, Bozeň a Lopata. Dozvíme se něco málo z historie hradů, o jejich současném stavu a nebudou chybět fotografie a informace o přístupnosti objektů.

V Brdech už přes 85 let funguje aktivní vojenská dělostřelecká posádka, která zde upravuje, udržuje a přetváří krajinu a přírodu. O tom, jaký vliv to má na přírodu a především živočichy, zdali je to vhodné či ne a jak to v Brdech momentálně funguje a vypadá, bude v úterý 27. ledna od 17 hodin hovořit student Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Václav Voska. Vysvětlí, proč jsou vojáci důležití a vhodní pro udržování současného stavu přírody. Popíše, jak se bude vyvíjet prostor Brd bez vojáků a jak důležité je navržení vhodného managementu v budoucím CHKO Brdy.

Od 12. ledna v 16.30 budou v ředitelně knihovny každé pondělí probíhat setkání nad Texty z 20. století se Stanislavem Sloupem.

Všechny akce proběhnou v hlavní budově Knihovny Jana Drdy (nám. T. G. Masaryka 156).

Václav Chvál, Knihovna Jana Drdy
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.