textařské a redakční služby

Proč není špatná koalice ANO a TOP 09? (KOMENTÁŘ)

14.10.2014 08:49

Na sociálních sítích se rozhořel spor o to, zda má Hnutí ANO spolupracovat v Příbrami s TOP 09. Někteří lidé toto spojení nelibě nesou a hovoří o podrazu na voliče.

Skutečností je, že TOP 09 a ANO, resp. jejich dva hlavní protagonisté na centrální úrovni (Miroslav Kalousek a Andrej Babiš), se nemilosrdně potírají (oba si de facto vyčítají svou osobní minulost). Spolupráce politických uskupení může zavánět podobným sňatkem „ohně a vody“ jako v případě ODS a ČSSD. Ty proti sobě také vzájemně vystupovaly a přitom velmi dobře spolupracovaly.

U Babiše a Kalouska ale možná shoda už končí. ANO a TOP 09 v Příbrami měly totožný zájem – změnit poměry na příbramské radnici, v politice a ve veřejném životě. TOP 09 celé volební období, ANO pak poslední půl rok velmi vehementně vystupovaly proti krokům, které radnice vedená ODS a ČSSD podnikala. Společný nepřítel vzájemnou přirozenou vazbu jen utužil.

Další argument spočívá v silném programovém průniku. Obě politická uskupení kladla na první místo řešení vysoké nezaměstnanosti, zatraktivnění města pro investory, zlepšení podnikatelské aktivity a kupní síly obyvatelstva, snížení kriminality, zprůhlednění fungování radnice, zastavení bezhlavého výprodeje městského majetku, omezení hazardu, změnu distribuci prostředků určených na dotace pro sportovní, kulturní i náboženské organizace.

Lidé, kteří kritizují možné spojení ANO a TOP 09 na příbramské radnici, mají pochopitelně plné právo na takový názor. Pro objektivnější posouzení reality by ale měli učinit jediné. Zalovit v bedně na papírový odpad, vytáhnout předvolební letáky a přečíst si, co vlastně obě kandidátky v Příbrami nabízely.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.