textařské a redakční služby

Proč nejdou peníze také na Březové Hory (NÁZOR)

21.01.2014 09:22
Ve středu 20. listopadu proběhla na Březových Horách tradiční veřejná schůze občanů s představiteli města. Pan starosta Pavel Pikrt informoval, že byla městu nabídnuta k odprodeji budova Prokopky. Diskutovalo se o parkování autobusů na náměstí Hynka Kličky a o rekonstrukci Prokopské ulice. Padla také připomínka, že už zhruba deset let leží v šuplíku na městě projekt rekonstrukce nádvoří dolu Marie. Bylo také připomenuto, že v roce 2014 to bude 125 let od dostavění kostela sv. Vojtěcha na náměstí J. A. Alise.
 
Z tohoto důvodu by se měla zrekonstruovat mozaiková dlažba kolem kostela, která je původní a ve špatném stavu. Padl také dotaz, co bude s Březohorským hřbitovem. Pan radní Juraj Molnár odpověděl, že nejsou finanční prostředky. Jen pro zajímavost. V roce 2012 proběhla revitalizace Příbramského hřbitova za několik milionů korun. Na Příbramský hřbitov peníze jsou a na Březohorský se nenajdou? A přišla další zajímavá odpověď. Na připomínku, že by na Březové Hory v roce 2014 mohla přijít částka na investice aspoň 100.000 korun, odpověděl pan starosta, že je to moc peněz!
Kam tedy plynou peníze z rozpočtu města? Od roku 2006, kdy v Příbrami vládne sociální demokracie, jdou téměř všechny peníze pouze do dvou městských částí. Tou první je centrum staré Příbrami. Investice šly na autobusové nádraží, Hořejší Oboru, náměstí TGM, revitalizaci zeleně Horní Obora a na Příbramský hřbitov. Celkem asi 150 milionů korun. Jako druhá část, kam jdou převážně peníze, je Březohorské sídliště. Ulice Bratří Čapků, Edvarda Beneše, okolí Kulturního domu, náměstí 17. listopadu, rekonstrukce veřejného osvětlení, vozovky. Částka asi 130 milionů. Na rok 2014 se připravují další velké investice do těchto čtvrtí. Klidová zóna Ryneček, cyklostezka Horní Obora- Flusárna, ulice 28. října atd. 
 
Kolik peněz šlo od roku 2006 do ostatních částí města? Na sídlišti Stalingrad bylo předlážděno několik chodníků, na Drkolnově přibyla nová parkovací místa kolem lesa a garáží, a dětské hřiště, u Fialky dětské hřiště. Do Žežic nový chodník. Sázky, Nová Hospoda, Vinohrady, Lazec, Zdaboř a další části samé drobnosti. 
 
A Příbram VIII? Část města, kde je zřejmě nejvyšší počet obyvatel? Zde bylo vybudováno parkoviště a opraveny některá schodiště. Úplně mimo zájem vedení města je centrum této části, které je u obchodů. Bylo postaveno v roce 1979. Je zde vše tak, jako v době svého vzniku. Opraveny jsou jenom lavičky a schody. Jinak nic. Byla zde kašna a květinová výzdoba. Od roku 1989 do tohoto centra nepřišly téměř žádné peníze. Proč? Také zde bydlí lidi! To se za 24 let nenašly v rozpočtu města žádné peníze na tuto část? Rozpočet města je 600 až 700 milionů korun na rok. Myslím si, že by se mělo investovat přiměřeně do všech částí města. Lidi nezajímá, že úředník sežene dotace jenom někam. Občan, který bydlí v Příbrami VIII, chce žít ve stejně hezkém prostředí jako jeho soused na Březohorském sídlišti.
 
Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.
Vladimír Srnka, Březové Hory

Diskusní téma: Proč nejdou peníze také na Březové Hory (NÁZOR)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.