textařské a redakční služby

Proč chci změnu? (NÁZOR)

07.10.2014 10:43

Proč chci změnu ve vedení příbramské radnice? Protože přestali dodržovat základní pravidla a zásady zdravého politického života. Je to například pravidlo transparentnosti a přezkoumatelnosti každého rozhodnutí. Pravidlo zní, že rozhodování musí být děláno způsobem, který naprosto vyloučí pochyby o tom, že bylo učiněno nečistě. Pokud se např. vybírá „obálkovou“ metodou, musí být otevřeny obálky veřejně nebo za přítomnosti osob, které na tom mají zájem nebo opravdu nestranných osob.

Místo toho, aby radnice postupovala transparentněji, pořád něco tutlá a skrývá. Nakonec oslavuje jako své vítězství rozhodnutí státního zástupce, který hovoří v duchu: „ano, k manipulaci s nabídkou opravdu došlo, ale po takové době nemůžeme říci, jestli to udělali členové komise za účelem něčího zvýhodnění, nebo jestli se opozice náhodou nevloupala do trezoru radnice a zfalšovanou nabídku nevyměnila, aby komisi diskreditovala“. K takové situaci přeci vůbec dojít nemusí, pokud bude vše transparentní.

Ve vedení radnice by nemělo docházet ke střetu zájmů. Není možné, aby starosta rozhodoval o tom, že získá za městské peníze zásadní výhodu a ostatní zastupitele o tom neinformuje a nezdrží se hlasování. Ano, myslím tím pro město nevýhodnou směnu pozemků okolo parkovacího domu, která mj. starostovi vyřešila problém přístupu k jeho garáži. Nebo aby radní, který je ve smluvním vztahu se stavební společností, klidně hlasoval o přidělení zakázky této společnosti (radní Černý je odpovědnou osobou společnosti Montura s.r.o.). Jejich zdržení se hlasování by nic nezměnilo, ale ukázali by, že to myslí čestně.

Veřejnost má právo na všechny informace, pokud není důvod k jejich neposkytnutí. Ne obráceně. Radnice má povinnost na otázky bez okolků odpovědět a nemá položení takových otázek považovat za útok na ni. Nesmí se rušit tiskové konference jen proto, že tam je zástupce tisku, který radnici nechválí nebo kritizuje, takovou situaci musí umět politik unést.

Vedení radnice prosazuje své zájmy a k prosazení těchto zájmů byli zvoleni. Nemohou však přestat poslouchat hlas lidu. A pokud tisíce lidí podepíší petici nebo vyjde do ulic, musí pochopit, že se něco děje a něco je špatně. Nesmí podlehnout sebeklamu, že to jsou nějací nepřátelé, kteří se chtějí jen zviditelnit. Správný politik si musí jít do kontroverzí za správnou věc, ale nesmí se stydět před lidi předstoupit a svoji pravdu obhájit. Pokud to neumí, není dobrý politik.

Jsou to pravidla, která jsou každému jasná, a není žádný důvod, aby se podle nich nepostupovalo. Jen ti, co dnes na naší radnici sedí, na to zapomněli. Je smutné, že jsme si za ta léta na takové chování politiků zvykli. Sice chápeme, že by to mělo být jinak, ale myslíme si, že to ani změnit nemůžeme. Ale my to změnit můžeme a právě teď, ve volbách. Chci změnu.

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Jiří Holý, Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.