textařské a redakční služby

Pro silničáře začíná zítra zima, v kraji mají na starosti 8600 kilometrů silnic

31.10.2014 12:40

Středočeská správa a údržba silnic zajišťuje a koordinuje zimní údržbu silnic I., II a III. třídy. Zimní období je podle zákona stanoveno od 1. listopadu do 31. března, kdy dispečink bude nepřetržitě sledovat sjízdnost silnic a vývoj počasí a vysílat do terénu údržbová vozidla. K dispozici bude 253 sypačů s radlicí, 161 traktorů se závěsnou radlicí a 12 sněhových fréz.

Pro kalamitu je sjednána pomoc u zemědělců, stavebních firem a živnostníků, kteří mají nakladače a traktory s radlicí. „Sklady mají dostatečné zásoby posypového materiálu a můžeme říct, že jsme připraveni na rozmary přírody,“ sdělil dnes pribramag.cz středočeský hejtman Miloš Petera.

Doba od zjištění špatné sjízdnosti silnice do výjezdu údržbových vozidel nesmí být delší než půl hodiny. Při silném sněžení projede údržbové vozidlo trasu dvakrát. Vozovky se budou ošetřovat především chemickým posypem. V chráněných krajinných oblastech, pásmech zdrojů pitné vody i na málo frekventovaných silnicích se bude používat šetrnější, takzvaný inertní posyp, který ale má menší účinnost.

Průměrné náklady na zimní údržbu silnic II. a III. třídy, které jsou ve středních Čechách dlouhé celkem 8600 kilometrů, činí 375 milionů korun. V loňském roce dosáhly vlivem mírné zimy 131 milionů korun Zimní údržba silnic I. třídy představuje náklady ve výši asi 70 milionů korun. „Nejdražší údržba bývá, když je teplota kolem bodu mrazu a časté drobné sněžení,“ dodal Petera.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.