textařské a redakční služby

Příbramští volejbalisté jsou současní rukojmí minulého vyřizování osobních sporů (KOMENTÁŘ)

14.06.2014 10:22

Je veřejným tajemstvím, že peníze, které poskytuje město některým sportovním klubům, nelze vykázat jako prostředky určené na mládežnický sport. Oficiálně se o to radnice snaží, ovšem prakticky jí to nejde. Na jednáních zastupitelstva to nakonec v minulosti opakovaně připustili i zástupci města. Jen velmi obtížně lze například rozúčtovat energie podle toho, kdo sportoviště aktuálně využívá – zda profesionálové, nebo děti a mládež.



Město si v minulosti našlo obezličku – peníze poskytovalo největším příbramským klubům formou daru. Podle zákona o obcích mohou zastupitelé rozdat prakticky cokoliv, co patří městu. Záleží pouze na jejich rozhodnutí. Samozřejmě, opakované dary v řádu milionů korun ročně budí na veřejnosti nevoli. Zvláště, když peníze od města inkasují a inkasovaly i podnikatelské subjekty – akciové společnosti nebo společnosti s ručením omezeným.

Do těchto nejasností ještě výrazně promlouvalo bývalé vedení příbramské radnice, jehož někteří reprezentanti veřejné prostředky považovali za instrumenty vlastní politiky. A nešlo ani tak o politiku, jako spíše politikaření a ještě spíše vyřizování osobních účtů s některými osobnostmi příbramského podnikatelského, sportovního nebo veřejného života. Tím se stalo, že některé kluby dodnes trpí tím, že žijí v krajní existenční nejistotě.

Příkladem jsou příbramští volejbalisté, kteří při minulém jednání zastupitelstva přišli o kompletní částku, kterou dostávají od města. To je pro oddíl likvidační, a tak nebylo divu, že se na radnici okamžitě nechali objednat současní zástupci klubu.

Volejbalisty máme rádi, ale…
Na radnici jsou velmi rozpolcení, resp. fungují tak, jako vždycky, když se objeví nějaká nepříjemnost. Navenek a pro veřejnost se snaží vše uhladit. Proto se například současný starosta Pavel Pikrt velmi příznivě vyjadřuje o fungování příbramského volejbalu. Není divu – příbramští volejbalisté hrají první ligu, co chvíli o medaile a do haly přijde přes tisícovku fanoušků. To už je volební potenciál.

Na druhou stranu už jen neradi hovoří o tom, že město podalo v minulosti na volejbalový klub, resp. někdejší statutáry, trestní oznámení. A nejen to. Poté, co byli někdejší prezident klubu Václav Velát a člen vedení Miroslav Peterka, osvobozeni rozhodnutím okresního soudu, se město přidalo k odvolání státního zástupce. Navíc město v minulosti vědělo o tom, jakým způsobem volejbalisté s dotací nakládají. Tehdy bylo vše v režimu dotace a bylo třeba vyúčtovat položky určené na mládež, při darech, které dostávaly kluby v nedávné minulosti už to třeba nebylo, a tak ostatní velkooddíly v Příbrami čerpaly prostředky také na profesionály, a nikoliv jen na mládež. Jen uvažte, jaký by zde musel být mládežnický sport, když do něj jde v přímé podpoře města přibližně deset milionů ročně.

Jen za výše popsaných okolností se mohlo stát, že na minulém jednání zastupitelstva volejbalisté nezískali finanční podporu od města. Zdržel se sociální demokrat Josef Řihák a jak je na zastupitelstvu zvykem, jeho volbu v drtivé většině následující také jeho straničtí kolegové. Řihák byl údajně už dvakrát vysvětlovat na polici okolnosti poskytování dotací volejbalistů za jeho starostování.

V pondělí 16. června bude tedy na zastupitelstvu zajímavé sledovat, kdo a jak bude hlasovat a jaká k hlasování proběhne diskuse. Jde nejen o další osud příbramského volejbalu, ale především o otevřené fungování příbramské radnice pod vedením ČSSD a ODS.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.