textařské a redakční služby

Příbramské pálení čarodějnic v areálu Nového Rybníka

27.04.2015 17:19

Takzvaného pálení čarodějnic se letos můžete zúčastnit také na Novém rybníku, a to ve čtvrtek 30. dubna od 15.00. Akce se uskuteční u velkého ohniště poblíž horolezecké stěny Jakub. Zapálení hranice proběhne v 16.00.

„U příležitosti všeobecně oblíbeného pálení čarodějnic jsme se společně s Bednou rozhodli postavit velký táborák, pozvat všechny děti i jejich doprovod na Novák a brzy odpoledne tak oslavit tento magický svátek,“ uvedla za město místostarostka Alena Ženíšková a dodává: „Kdo bude chtít, může přijít v čarodějnickém kostýmu, malé i velké čarodějnice i čarodějové jsou vítáni.“

Zajištěno je občerstvení, pivo či limonády a připravují se také drobné hry pro děti. V případě nepříznivého počasí bude připraven party stan. Firma Zeman maso-uzeniny v den akce dodá sponzorským darem 80 kilogramů špekáčků, Pekárna Hořovice zajistí chléb.

„Těší nás, že město Příbram myslí na děti a mladé lidi, protože s touto cílovou skupinou v NZDM Bedna pracujeme. Vítáme tento nápad, který zpestří dění v Příbrami a díky tomu děti a mládež mohou strávit odpoledne netradičním způsobem,“ uvedla za NZDM Bedna Magdaléna Kočová.

Pálení čarodějnic – nebo také Filipojakubská či Valpružina noc – jsou označení pro noc z 30. dubna na 1. května. Je to velmi starý a dodnes živý lidový svátek. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat. Tato noc je jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých se daly nalézt poklady. Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla oslava plodnosti.

Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti.

red
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.