textařské a redakční služby

Příbramské cyklostezky vedou odnikud nikam (NÁZOR, FOTOGALERIE)

26.09.2014 14:27

V úterý 23. září byla slavnostně otevřena nová cyklostezka Hořejší Obora – Flusárna. Spíš by se hodil název ulice Zdeňka Vojíře – Flusárna. Na Oboře nezačíná. Mohla by ale začínat. Stačilo by u Hořejší Obory postavit ještě jeden můstek přes potok vedle současného můstku a stromu. Přes silnici velmi jednoduše udělat přechod pro cyklisty tak, jako je to normální v jiných městech. Možná by šlo také přesunou semafory před most.

Další překvapení čeká na cyklistu u prodejny na Rynečku. Cyklostezka končí přímo před jednosměrnou ulicí. Mohla by pokračovat, kdyby se označila jednosměrná ulice dodatkovou cedulkou, která znázorňuje provoz kol v protisměru. Další řešení by bylo pokračování cyklostezky mezi prodejnou a potokem. Šířka by byla stejná jako v ostatních částech cyklostezky.

Vedením města bylo slíbeno, že průjezd přes parkoviště bude znázorněn graficky na vozovce. Není. Problém budou i louže na trase ke Q klubu. Tento úsek prý nebyl stavebním předmětem cyklostezky a bude se řešit po dobudování klidové zóny Ryneček. Proč toto místo nebylo předmětem zakázky? Louže tu jsou možná deset let. Proč se to neřešilo dříve? Budou se dělat odtokové kanálky a bude to platit daňový poplatník. Teď se začalo s výstavbou klidové zóny Ryneček. Mezi chodci a cyklisty budou jezdit nákladní auta, vytahovat ze stavby bláto. Je to správně rozvržený pracovní postup? Myslím že ne. Nejsem ale odborník. Ti jsou jinde.

Je škoda, že stezka v úseku Ryneček – mostek přes potok je poměrně úzká. Je zde dost místa třeba i na stavební rozdělení cyklostezky na část pro chodce a pro kola. Již jsem byl svědkem kolize se psem. Naštěstí se jednalo o retrívra. Být to čivava, bylo by to horší.

Ve městě máme i další cyklostezky. Například v ulici Bratří Čapků je poměrně hezká. Má však jednu vadu. Vede pouze v této ulici a nemá pokračování. Jen pro zajímavost. V Příbramském deníku 7. dubna 2010 byl online rozhovor se starostou Řihákem. Jeden z dotazů zněl: „Budete rozšiřovat cyklostezky, aby pokud možno navazovaly na sebe?“ Odpověď: „Ano. Například nová cyklostezka bude v ulici Bratří Čapků. Chceme stavět i další cyklostezky, které budou navazovat na stávající cyklostezky a cyklotrasy.“ Jak to dopadlo, všichni vidíme.

Cyklostezka na spodním autobusovém nádraží je odnikud nikam. Přidělává pouze starosti cyklistům místo toho, aby jim pomáhala. Silniční zákon nařizuje použít cyklostezku tam, kde je. To znamená, že u této musí cyklista na silnici slézt z kola, dovézt ho na cyklostezku, popojet pár metrů, opět slézt, dojít na silnici a pokračovat dál.

Cyklostezka z Žežic končí u silnice. Proč nevede dál? Je zde možnost pokračovat kolem supermarketu a nebo za silnicí a dále vpravo kolem DPS k Junioru a na Flusárnu.

Všechny cyklostezky mají jedno společné. Buď jsou velmi složité a nebo nevedou nikam. Z radnice zaznělo, že v jiných městech to funguje stejně, protože to zkrátka jinak nelze. Já mám jiné zkušenosti. Všude to funguje a má to hlavu a patu. Pouze v Příbrami ne. Proč to tady nejde, to je otázka na někoho jiného.

Otevřená radnice by prosazovala prodloužení cyklostezky z Flusárny kolem Junioru, Fialky do Žežic a z ulice Bratří Čapků ulicí Edvarda Beneše k archivu a napojení na stávající trasu. Podobně by se postupovalo i jinde.
 

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.

Vladimír Srnka, Otevřená radnice

Fotogalerie: Příbramské cyklostezky vedou odnikud nikam (NÁZOR, FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.