textařské a redakční služby

Příbramské byty nelze vyprodávat za pár korun (KOMENTÁŘ)

02.04.2014 13:35

Příbramská radnice by mohla prodat přibližně 50 městských bytů v centru města současným nájemníkům. Včera o tom informovala Česká tisková kancelář.

Jde o další z řady výprodejů městského majetku, který vidíme prakticky po celou dobu současného volebního období. Radnice potřebuje získat peníze na často zbytečné, nebo předražené projekty, a tak se opět zbavuje toho, co pro město může představovat zdroj dlouhodobého a stabilního příjmu.



Zástupci příbramské Topky se také domnívají, že o prodeji neproběhla žádná diskuse, přičemž na jednáních zastupitelstva vedení města vždy ujišťuje, že prodeje majetku budou podrobeny politické i veřejné debatě. Celé to tak vyvolává dojem akce „na poslední chvíli“, nakonec komunální volby budou za přibližně půlroku.

Také upozorňujeme na to, že v některých domech se nacházejí lukrativní nebytové prostory. Při dřívějších prodejích si městská realitní kancelář stěžovala na to, že v privatizovaných domech se těžko hledají nájemníci pro tyto nebyty. Nabyvatelé bytů si totiž kladou více požadavků, a tak se novou privatizací mohou snížit příjmy z nebytových prostor (to za čas může vést k návrhu, aby se i odprodaly i tyto prostory).

Město se v posledních dvaceti letech zbavilo několika tisíc bytů. Zejména při poslední vlně prodejů to však vzbudilo velké kontroverze. Prodej za tehdy realizované částky musíme označit jednoznačně jako výprodej. Není možné, aby město s povinností postupovat jako řádný hospodář prodávalo metr čtvereční regulérního bytu za 800 korun (tržní ceny obdobných bytů v Příbrami jsou 15–20krát vyšší).

Byty s podlahovou plochou 60–70 metrů čtvereční se ještě před čtyřmi lety prodávaly za cenu kolem 50.000 korun. Někdejší nájemníci je často obratem prodali za patnáctinásobně vyšší sumy. Rozhodně nenavrhujeme, aby město vůči občanům postupovalo jako běžná realitní kancelář a přicházelo s tržními cenami, ale k těmto cenám musíme udržovat určitý vztah. Je nepřípustné, aby se město zbavovalo majetku za desetinu a méně tržní hodnoty.

Zároveň také konstatujeme, že dlouhodobě nesouhlasíme s politikou současné koalice ČSSD a ODS, kdy je nejdříve v objektech požadováno poměrně nízké nájemné, a pak s odkazem na to, že náklady jsou vyšší než získané příjmy, dojde k prodeji za nízké ceny. Stalo se to v případě příbramské polikliniky v centru města a podobné argumenty jistě zazní i tentokrát.

Zatím nemáme od radnice konkrétní návrh zmiňovaného prodeje bytů, ale pokud by se měl realizovat v naznačených konturách a s opakováním zkušenosti z doby před čtyřmi lety, rozhodně bychom jej nepodpořili.

Prostředky do rozpočtu města je třeba získávat jinými způsoby než jednorázovými prodeji, které výrazně redukují možnosti politické reprezentace vzešlé z dalších voleb. Je třeba vytvářet především příznivé prostředí pro podnikatele, lákat investory a usilovat o snížení nezaměstnanosti.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Václav Švenda a Petr Stříbrnský, MO TOP 09 Příbram



Diskusní téma: Příbramské byty nelze vyprodávat za pár korun (KOMENTÁŘ)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.