textařské a redakční služby

Příbramská nemocnice provádí vyšetření klíšťat na přítomnost borrelií

16.06.2014 16:41

Oblastní nemocnice Příbram poskytuje novou službu. Mikrobiologické oddělení nemocnice  disponuje vybavením, díky kterému je schopné vyšetřit odstraněná klíšťata na přítomnost borrelií, které způsobují velmi nepříjemné onemocnění – lymskou borreliózu.



Po letošní mimořádně mírné zimě a také díky příznivým klimatickým podmínkám se od jara objevují klíšťata ve vysokých počtech prakticky na celém území příbramského regionu. Nejrizikovější oblastí zůstává, jako již po léta, Střední Povltaví. V letní sezóně je zde také vysoká koncentrace návštěvníků, což činí tento krásný kout našeho okresu velmi rizikovým z hlediska výskytu onemocnění přenosných klíšťaty.

Některým onemocněním můžeme předejít očkováním (klíšťový zánět mozkových blan), ale ostatním  se musíme vyvarovat sami opatrným chováním při pobytu v přírodě – tzn. vhodným oblečením, nenavštěvováním míst zarostlých vegetací apod. Avšak i přes sebevětší opatrnost si z pobytu v přírodě včetně našich zahrad, chat a chalup můžeme my – lidé nebo naši čtyřnozí přátelé přinést nechtěného parazita – klíště obecné.

V takovém případě není nyní nezbytné čekat na případné první projevy nemoci, ale je možné nechat odstraněné klíště vyšetřit na přítomnost infekce borrelií ihned.

Vyšetření provádí mikrobiologické oddělení nemocnice, kam je třeba klíště v zabezpečené nádobce přinést. Výsledky vyšetření jsou k dispozici do 24 hodin.

Více informací o tomto onemocnění, jak je možné se chránit a co udělat s přisátým klíštětem naleznete na webových stránkách nemocnice.

Stanislav Holobrada, ředitel Oblastní nemocnice Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.