textařské a redakční služby

Příbram si připomněla památku 16 občanů popravených za války

20.02.2014 14:27

Příbram (Příbramsko) - V úterý se v příbramském Zámečku-Ernestinu uskutečnilo pietní shromáždění, v rámci kterého byla uctěna památka 16 příbramských občanů, kteří byli popraveni v Brandenburgu.

Hosty přivítal krátkou řečí starosta města Pavel Pikrt a předal slovo řediteli Hornického muzea Příbram Josefu Velflovi. Ten v projevu přiblížil osudy tehdejších hrdinů, kteří se nedožili konce války na jaře roku 1945.

I když to vypadalo, že se již brzy vrátí do vlasti ke svým rodinám, v německém vězení byli posláni gestapem na smrt pod gilotinu kvůli svému boji proti okupantům, ať už například vydáváním nezákonných tiskovin, podporováním rodin zatčených nebo shromažďováním zbraní.

„Kromě těchto 16 hlavních organizátorů protinacistického odbojového hnutí zaplatilo životem za naši svobodu také spousta jejich dalších spolupracovníků, takže ani na ty bychom určitě neměli zapomínat,“ uvedl Velfl.

Akci předcházelo položení kytice ke hrobu na Hvězdičce. Smuteční shromáždění každoročně pořádá město Příbram ve spolupráci se základními organizacemi Českého svazu bojovníků za svobodu v Příbrami.

red

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.