textařské a redakční služby

Příbram má nové vedení města. Ustavující zasedání se neobešlo bez názorových rozepří (AKTUALIZOVÁNO)

10.11.2014 17:08

Politika Příbram 2014. Dnes odpoledne se konalo první veřejné zasedání nového zastupitelstva, které vzešlo z říjnových komunálních voleb. Všech 25 zastupitelů v úvodu schůze složilo podle zákona slib.

První potlesk sklidila ta část zastupitelstva, která hlasovala proti návrhu zastupitelky Dagmar Říhová (Šance pro Příbram), která navrhovala, aby zastupitelé hlasovali tajně.

Václav Dvořák (ANO) navrhl, aby starostou byl zvolen Jindřich Vařeka (ANO). Jiný protinávrh nebyl. ČSSD, ODS a KSČM se zdržely hlasování. Vařeka byl hlasy ANO a TOP 09 zvolen starostou města. Tato volba byla provázena trvajícím potleskem auditoria.

Příbram bude mít dva uvolněné místostarosty. Pro tento návrh se vyslovilo celé zastupitelstvo. První místostarostkou (uvolněnou) byla zvolena Alena Ženíšková (ANO), druhým místostarostou se stal Václav Švenda (TOP 09). Pro oba hlasovala celá koalice a zastupitel Kyselák (KSČM), zdržela se téměř celá opozice. Ženíšková se stala první místostarostkou v polistopadovém vývoji Příbrami.

Rada města bude sedmičlenná. Zastupitelstvo stanovilo počet členů rady na sedm, pro hlasovalo celé zastupitelstvo.  Kromě Vařeky, Ženíškové a Švendy budou členy rady Dvořák, Věra Kresslová (ANO), Petr Vácha (TOP 09) a Petr Stříbrnský (TOP 09).

Vařeka řekl, že chce jednat čestně a neučiní kroky, které by mohly vést k osobnímu obohacení. ANO a TOP 09 předají médiím koaliční dohodu. Vařeka citoval z preambule této smlouvy.

Do rozpravy se přihlásil také Vladimír Král (Šance pro Příbram), který hovořil o tom, proč Šance hlasovala „zdržením“. Král řekl, že koalice Šanci nenabídla nic, proč by pro ni měla hlasovat. Král řekl, že koalice se hned na začátku zařadila na úroveň předchozí koalice, protože hlasovala proti tajné volbě. Podle Krále se takto měří loajalita, uvedl, že „takto se volilo za starých časů“. Vařeka na to reagoval, že když se někdo zdrží hlasování, volí de facto proti. Na adresu Šance uvedl, že se rychle přiklonila k části politického spektra, proti kterému vystupovala. Šedivý připomněl, že zdržení hlasování neznamená automaticky hlasovat proti. Uvedl, že už nynější koalice předává město ve velmi dobrém stavu.

Šedivý zpochybnil hlasování místostarostky Ženíškové, nedokázal však vysvětlit, jakým způsobem se to stalo. Vařeka se Ženíškové zastal a řekl, že díky ní se velmi zlepšila situace sociálně slabších v Příbrami. Šedivý se ohradil, že město pod vedením bývalé koalice usilovalo o spuštění komunitního plánu a že není pravda, že město se nepostavilo za sociálně slabší. „Je to útok proti mně a je to faul,“ dodal Šedivý.

Někdejší starosta Josef Řihák (ČSSD)připomněl, že zažil dvě podobná zastupitelstva (ustavující). Řihák připomněl, že sociální demokracie byla v zastupitelstvu od roku 2002, a řekl, že řídit radnici nebude jednoduché pro nikoho. „Není ostuda, že po třech volebních obdobích jdete do opozice,“ uvedl Řihák a dodal: „Budeme konstruktivní opozicí.“

Do debaty se přihlásil se také zastupitel Pavel Pikrt. Vysvětloval svou podporu současného vedení: „Tato koalice by měla dostat šanci ukázat, že může vést toto město.“

Petr Kareš (Šance pro Příbram) uvedl, že rada by měla velmi rychle projednávat aktuální záležitosti jako přidělování bytů nebo snižování nájmů v restauracích, k čemuž došlo zejména na konci předchozího volebního období.

Do zastupitelstva byli zvoleni zástupci hnutí ANO a politické strany TOP 09, kteří nakonec uzavřeli povolební koalici. Chtějí neformálně spolupracovat s Šancí pro Příbram. V opozici budou vystupovat ČSSD, KSČM a ODS. Volby s převahou vyhrálo hnutí ANO (10 zastupitelů).

Ustavující zasedání zastupitelstva skončilo přibližně hodinu po svém zahájení.
 

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.