textařské a redakční služby

Při masopustním průvodu ve Svojšicích se nezapomnělo ani na MDŽ (FOTOGALERIE)

16.03.2014 13:26

V sobotu 8. března v 13.00 se před Obecním úřadem ve Svojšících shromáždila skupina rozličných masek a kostýmů. Místní obyvatelé se tu totiž rozhodli oslavit slavnost masopustu, jak se patří.



Díky letošnímu nadprůměrně teplému slunečnému počasí se čtvrtý ročník průvodu pyšnil hojnou účastí jak ze strany zúčastněných, tak přihlížejících. Stejně jako loňské ročníky, byl i ten letošní pestrý na kostýmy.

V průvodu nechyběly tradiční maškary jako medvěd (jedna z nejdůležitějších masek, protože představuje vůdce průvodu), Žid, Turek, Cikánka, Smrt nebo bába s nůší. Nechyběly ale také pohádkové postavy jako např. Sněhurka a sedm trpaslíků, čarodějnice, jezinky, klauni nebo selky.

Program dne měl jasný a pevný řád. Průvod si vytyčil na své trase po Svojšících a nedalekých Kleticích několik zastávek. Na každé zastávce nejprve maškary předvedly krátký taneček, pak medvěd vyzval hostitelku k tanci. Za doprovodu harmoniky a zpěvu následovala veselice, při níž bylo pro maškary připraveno bohaté občerstvení.

Průvod se letos konal až v závěru masopustu. Byl totiž spojen s Mezinárodním dnem žen. Všechny zúčastněné a přihlížející ženy a dívky byly proto obdarovány květinou.

Maškary svůj průvod zakončily opět na svojšickém Obecním úřadě, kde byl připraven tradiční zabijačkový ovar a masopustní oslava zde pokračovala až do ranních hodin.

Popeleční středou 5. března začalo čtyřicetidenní období půstu, které končí Velikonocemi. Postní doba je symbolem klidu. Člověk by měl navázat dialog s druhým, odpočinout si a být střídmý ve stravě, především je zakázáno jíst maso.

Tip: Snímky najdete na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.
Barbora Blahnová



Diskusní téma: Při masopustním průvodu ve Svojšicích se nezapomnělo ani na MDŽ (FOTOGALERIE)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.