textařské a redakční služby

Přeplavala Gibraltar, odměnou jí byla večeře s britským princem

03.12.2014 09:00

Britský princ Edward v Londýně pohostil několik mladých lidí z celého světa za mimořádné výkony, mezi vybranými byla i Češka Lucie Leišová. Nadějná plavkyně měla příležitost povečeřet s členem britské královské rodiny společně s dalšími studenty, kteří se zúčastnili programu The Duke of Edinburgh´s International Award (DofE).

Do Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE) se Lucie Leišová rozhodla přihlásit před rokem. V tomto programu neformálního vzdělávání si účastníci sami volí cíle v různých činnostech. Lucie, která se věnuje závodně plavání, před sebe postavila skutečně ambiciózní výzvu: přeplavání gibraltarské úžiny. Tento sen se podařilo Lucii v červenci splnit a 22 km z Evropy do Afriky skutečně zdolala. Stala se tak čtvrtou a zároveň nejmladší Češkou, které se podařilo Gibraltar pokořit.

Jejího výkonu si všiml i syn královny Alžběty britský princ Edward. Právě pod jeho patronací funguje celosvětový program DofE. Lucii  spolu s trojicí výjimečných mladých lidí z Ghany, J.A.R a Velké Británie pozval na večeři v Londýně.

Lucie nyní pracuje na získání Zlaté ceny vévody z Edinburghu, a tak se po splnění sportovního snu věnuje i dalším aktivitám. V rámci dobrovolnické činnosti vede kroužek plavání pro děti v příbramském oddílu, studuje anglický jazyk a s kolegy z Gymnázia Legionářská v Příbrami vyrazí na čtyřdenní poznávací expedici. Teprve po splnění všech cílů, kterým se Lucie bude věnovat rok a půl, může obdržet Zlatou cenu vévody z Edinburghu. Ta mnohým studentům otevírá dveře na prestižní britské univerzity a vylepšuje i jejich pozici na trhu práce.

Programu DofE se účastní stovky dětí z celé republiky a za své úsilí, aktivitu a rozvoj jsou každoročně oceňovány Bronzovými a Stříbrnými cenami. Cetifikáty přebírají z rukou známých osobností, které působí jako patroni programu. Zlaté ocenění je nejvyšší možnou úrovní, kterou lze v programu získat a ročně na ni dosáhne jen několik desítek mladých lidí.

Program The Duke od Edinburgh´s International Award byl založen roku 1956 princem Philipem a v České republice funguje od roku 1994. Je určen mladým lidem od 14 do 24 let a jeho cílem je rozvíjení jejich osobnosti, sportovního nadání, talentu a sociálního cítění. Ve čtyřech základních oblastech, jimiž jsou rozvoj talentu, sportovní aktivita, dobrovolnictví a dobrodružná expedice si stanový cíl, který pod záštitou svého patrona plní. Po celém světě se programu účastní na 8 milionů studentů. V Čechách jich je do DofE zapojeno přes 600 a jejich aktivity zaštiťuje víc než 250 mentorů.

red

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.