textařské a redakční služby

Před 132 lety se narodil František Drtikol

03.03.2015 07:55

Dnes si připomínáme 132. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších příbramských rodáků – Františka Drtikola. Drtikol byl prvním českým fotografem, který získal světové uznání již za svého života. Jeho fotografie obohacují sbírky nejvýznamnějších světových galerií.

První ateliér otevřel František Drtikol v roce 1907 v Příbrami na Václavském náměstí. Religiozita města se staletou tradicí mariánských poutí na Svatou Horu byla jedním z východisek Drtikolova celoživotního hlubokého zájmu o duchovní témata a filozofii. Na tradici místa navazují i jeho snímky zachycující horníky při práci v podzemí. Z Příbrami pocházejí také rané autorovy akty, zřejmě první fotografie tohoto druhu v Čechách.

Otevření vyhlášeného ateliéru v Praze ve Vodičkově ulici je datováno rokem 1912. Zde vznikaly slavné psychologické portréty řady významných osobností kultury a veřejného života, i množství jedinečných aktů. V letech po I. světové válce dokázal fotograf svoji práci inovovat a obohatil ji o vlivy expresionismu, futurismu, kubismu, purismu a abstrakcionistických tendencí. Světového uznání si vydobyl v druhé polovině dvacátých let, kdy se na mnoha mezinárodních výstavách prezentoval jako čelný představitel stylu art deco ve fotografii. Jeho pozornost se však čím dál častěji obracela k duchovním naukám Východu. V roce 1935 fotografickou činnost ukončil. V dalších letech se věnoval překladům duchovní literatury z němčiny, zapisování vizí a myšlenek a výuce duchovních přátel. Maloval obrazy, ve kterých chtěl zachytit své pocity z meditací.

František Drtikol zemřel 13. ledna 1961 v Praze, pohřben je v rodné Příbrami.

Světoznámému autorovi byla věnována řada publikací, fotografie byly vystaveny na desítkách samostatných a stovkách skupinových výstav v celém světě, jsou zastoupeny v mnoha zahraničních i českých galeriích.

V roce 2000 otevřelo město Příbram v historickém objektu Ernestina stálou výstavu věnovanou životu a dílu slavného rodáka. Expozice vznikla ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, které vlastní rozsáhlou sbírku Drtikolových prací.
Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí, otevřeno je od 9 do 17 hodin. Součástí prohlídky je promítání filmu o životě a díle slavného fotografa.

Hana Ročňáková, ředitelka Galerie Františka Drtikola Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.