textařské a redakční služby

Požár v pátek 13. v obci Dubno: Hořící stodola a 20 ustájených zvířat (FOTOGALERIE)

16.06.2014 13:34

Dne 13. června 2014 krátce před 16.00 byla vyslána jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Příbram k požáru stodoly v obci Dubno. Již cestou k požáru byl vidět hustý dým, který stoupal ze zemědělského objektu, proto si velitel zásahu povolal další posilové jednotky a byl vyhlášen 2. stupeň poplachu.



Poté, co se jednotka dostavila na místo požáru, byl proveden průzkum, při kterém byla potvrzena informace, že se v hořícím objektu mimo jiné nachází 20 hospodářských zvířat. Dále zde byla nalezena autogenní souprava s náhradními lahvemi, které byly ihned evakuovány na bezpečné místo. V tuto chvíli již požárem byla zasažena celá půda objektu, kde bylo naskladněno asi 100 metráků letošního sena. Požár již také zasáhl celou přední část objektu, kde byl zaparkován lis na slámu. Do příjezdu posilových jednotek nařídil velitel zásahu požární obranu a evakuaci dobytka.

Evakuace hospodářských zvířat (krávy a býci) probíhala za pomoci majitele těchto zvířat. Evakuace se obešla bez komplikací a bez jakéhokoli zranění. Po dostavení se posilových jednotek na místo zásahu byl zahájen požární útok na zdolání požáru. Požár ve spodní části stodoly byl uhašen za několik minut.

Jiná situace byla však na půdě, na kterou se propadla střešní krytina a nacházelo se na ní několik ohnisek žhnoucího sena. Jediným možným a takticky správným řešením bylo, že seno se musí vyskladnit a uhasit nebo nechat dohořet mimo objekt. Na půdu však již nikdo nemohl, neboť došlo k částečnému propadnutí stropní konstrukce ve střední části objektu.

Velitel zásahu po zvážení všech možností nakonec zvolil možnost vyskladnění sena pomocí lesnické techniky na převoz dřeva. HZS touto technikou nedisponuje, proto byla požádána po konzultaci s řídícím důstojníkem o věcnou pomoc nedaleká firma, která se specializuje na převoz dřeva. Toto rozhodnutí se ukázalo jako velmi prozíravé. Zkušený strojník lesní techniky odstranil zbytky krovů a  doutnající seno nakládal na valník traktoru. Traktor poté odvážel seno na nedalekou louku, kde probíhalo dohašovaní

Na likvidaci zásahu se podílely jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Příbram a stanice Dobříš. Dále jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Příbram VI – Březové Hory, Příbram I, Obecnice, Trhové Dušníky, Bohutín a Dubno. Pro případ dalších vzniku další mimořádné události byla uvedena do pohotovosti jednotka z Rožmitálu pod Třemšínem. Konečná škoda na objektu byla odhadnuta vyšetřovatelem požáru na 1,5 milionu korun a uchráněné hodnoty na 700 000 korun. Příčina vzniku požáru je v současné době intenzivně vyšetřována.


Tip: Snímky najdete na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.
Pavel Šušola, komisař HZS Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.