textařské a redakční služby

Potřebujeme vaši pomoc. Pro Matouše Grilla

06.07.2015 12:14

Tisková zpráva skupiny Mandrage:
Dostali jsme možnost pomoct našemu známému Matoušovi Grillovi. On i jeho rodina sehráli v životě kapely zásadní roli, jsme proto rádi, že se teď budeme moci Matoušovi, který trpí dětskou mozkovou obrnou, alespoň trochu odvděčit. Rozhodli jsme se proto uspořádat 6. 8. v Příbramském letním kině koncert, jehož veškerý výtěžek poputuje právě Matoušovi.

Rodina Grillů hraje v životě kapely Mandrage důležitou roli. S Michalem Grillem, hlavou rodiny, se někteří z nás znají už od roku 2000. Michal totiž učil Angličtinu na gymnáziu, které studovali František a Matyáš. Přestože se pak Michal odstěhoval do Písku, v kontaktu s námi zůstal. Pořádal totiž v nedalekém Velešíně minifestival Houpačka, na kterém Mandrage - ještě jako duo Matyáš + Víťa - vystupovali v letech 2003 a 2004. Výtěžek z festivalu putoval na podporu dětí postižených dětskou mozkovou obrnou a to nikoli náhodou. Michalovi Grillovi se totiž narodil syn Matouš, který tímto neveselým postižením trpí.

Nedlouho poté si Michal Grill otevřel v Písku klub Л 3.14, ve kterém, krom Mandrage opakovaně vystupovali i všechny ostatní kapely, v nichž někteří z nás hrají. Po koncertech v Písku bývalo zvykem, že nás Michal všechny ubytoval u sebe doma, kde o nás pečoval lépe, než pořadatelé těch největších festivalů. Díky tomu jsme měli možnost seznámit se jak s jeho ženou Gábinou, tak i s jeho dětmi. A vězte, že tak skvělých lidí, jakými jsou Grillové, je na světě jen málo.

O to víc se nás dotýká příběh čtrnáctiletého Matouše Grilla, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Rehabilitace dětské mozkové obrny je nesmírně zdlouhavá a bolestivá praxe, kterou Matouš podstupuje každodenně. Neznáme věru mnoho lidí, kteří by tak náročné procedury zvládali. Matouš je ale velký dříč a cvičí co může.

Největší úspěchy zaznamenal Matouš s tzv. Adeli terapií. Tahle léčba, která se nejblíže provádí ve slovenských Piešťanech, je ale nesmírně finančně náročná. Jedna terapie stojí přes 3000 EUR (bez ubytování a cestovních nákladů) a odborníci doporučují léčbu opakovat jednou za 3 - 4 měsíce. Zdravotní pojišťovny ji nehradí. Takové výdaje samozřejmě sahají vysoko nad finanční možnosti písecké rodiny Grillů. Adeli terapie je přitom nesmírně efektivní a Matoušovi pomáhá. Po absolvování první léčby v roce 2012, se Matouš dovedl sám postavit a napřímit, což bylo do té doby nemyslitelné. Po absolvování druhé terapie začal Matouš pomalu zvládat chůzi v exteriérech, dokonce i třeba chůzi do schodů. A proto teď potřebujeme vaši pomoc.

O koncertě
Víme, že existuje léčba, která je sice velmi drahá, ale jak Matoušovi, tak i jeho rodině prokazatelně pomáhá. Rozhodli jsme se proto, spolu s lidmi z organizace Chci Pomoci, uspořádat 6. srpna koncert v Příbrami, jehož veškerý výtěžek dpředáme přímo Matoušově rodině. Lidé z Chci Pomoci navíc uspořádali i sbírku, jejíž výtěžek poputuje tamtéž. Rádi bychom vás všechny tedy i touto cestou pozvali do letního kina v Příbrami. Budeme rádi, sejde-li se nás tam co nejvíc, protože jestli si někdo naši pomoc a pozornost zaslouží, je to určitě Matouš Grill.

Jak můžete pomoci?
Samosebou nejraději budeme, když dorazíte přímo na koncert. Ten se koná 6.8. v letním kině v Příbrami. Spolu s námi vystoupí i výborné kapela Holden Caulfield, složená z našich spolupracovníků a kamarádů. Lístky jsou k dispozici v síti Ticketpro, kompletní seznam předprodejů najdete na FB eventu. Mimochodem, pozvěte na event přátele. Čím víc nás bude, tím lépe pro Matouše!

Pokud jste tou dobou třeba na dovolené, nebo jen máte Příbram z ruky, můžete přispět na transparentní účet 107-8408500267/0100. Přispět může každý. Pomůže každá stovka. Nebo dvoustovka. Ale můžete poslat i víc.

Co je to dětská mozková obrna?
Dětská mozková obrna je závažná porucha vývoje motorických oblastí mozku. Matouš Grill trpí spastickou formou s triparézou, neboli ochrnutím tří končetin. Postižení navíc často bývá, tak jako u Matouše, doprovázeno epilepsií a lehkou mentální retardací. Obrna se nikdy nedá zcela vyléčit, nicméně lékařská věda v posledních letech udělala v léčbě této choroby velké pokroky, díky čemuž je možné do značné míry zvýšit kvalitu života nemocných. Mezi slavné postižené patří například král Richard III, básník lord Gordon Byron, nebo úspěšný český režisér Bohdan Bláhovec, který je zářným příkladem toho, že obrna nemusí být životním otrokářem.

Mandrage

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.