textařské a redakční služby

Policie: Kriminalita v Příbrami se snižuje

17.01.2014 08:42

V úterý se konal na Územním odboru policie Příbram brífink pro média. Prostřednictvím nich jsme chtěli informovat veřejnost o tom, že se podařilo zadržet pachatele, který v Příbrami okrádal starší ženy.

V období od 4. do 13. ledna spáchal pět případů přepadení. Z toho jednou, a to v sobotu 11. ledna, došlo při okrádání dokonce ke zranění seniorky a věc byla kvalifikována jako loupež. Upozornili jsme také média, že případy jsme nepodceňovali, vyhodnocovali jsme, mnohdy strohé, informace od poškozených a okamžitě jsme přijali bezpečností opatření s cíle odhalit pachatele. Kromě uniformovaných hlídek se v terénu pohybovali i policisté v civilu, proto veřejnost tyto policisty ani nezaregistrovala. Dvaadvacetiletého mladíka jsme nakonec dopadli krátce po činu během dopoledne dne 13. ledna. Nyní se nachází ve vazební věznici.

Dalším bodem setkání s novináři byla petice, kterou příbramští občané dne 13. ledna večer založili a týkala se požadavku na zesílení policejních hlídek v ulicích města. Důvodem požadavku bylo časté přepadávání starších občanů a matek s kočárky především na Příbrami VII.

Na brífinku vedoucí územního odboru René Peták řekl, že petice zřejmě souvisela s právě prošetřovaným a medializovaným případem. Uvedl, že výkon služby po Příbrami je dlouhodobě nastaven tak, aby ve spolupráci s městskou policií bylo využito maximum sil a prostředků na zajištění bezpečnosti občanů ve městě. Upozornil také na to, že se ve městě kriminalita snížila, není pravdou, že by narůstala.

V loňském roce byl počet trestných činů na Příbramsku asi o 7 % nižší než předchozí rok a podařilo se nám zvýšit objasněnost. Přesná čísla kriminality budeme mít k dispozici koncem tohoto měsíce. Počet trestných činů má klesající trend i začátkem letošního roku. Na Obvodním oddělení Příbram jsme evidovali během prvních 15 dnů tohoto roku 40 trestných činů, tj. o polovinu méně než za stejné období roku 2013. Zřejmý je pokles i u násilných činů, letos byla v Příbrami nahlášena jedna loupež, kterou jsme díky dopadení výše uvedeného pachatele objasnili. Na začátku loňského roku jsme evidovali dokonce pět násilných činů. Letos ubylo vloupání do objektů, z 39 na 12, i vloupání do vozidel, z osmi na tři.

Co se týká přepadávání maminek s kočárky, nebylo nám oznámeno žádné jednání, ve kterém by byl spatřován trestný čin. Ani vlastním následným šetřením jsme nezjistili takové jednání, pouze byl na Obvodním oddělení Příbram zaevidován přestupek proti občanskému soužití.

Na středečním jednání s Městskou policí Příbram byl přehodnocen způsob výkonu služby v uváděné lokalitě. Bude zde převažovat pěší obchůzková služba uniformovaných hlídek s cílem působit preventivně a zajistit občanům větší pocit bezpečí.

Monika Schindlová, PČR Příbram

Diskusní téma: Policie: Kriminalita v Příbrami se snižuje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.