textařské a redakční služby

Podzemní kontejner je zcela bezúdržbový, za dva roky nás nestál ani korunu (KOMENTÁŘ)

11.07.2014 10:44

Reaguji na článek zveřejněný na tomto serveru:

Ano, náklady na pořízení „podzemního hnízda“ jsou  řádově vyšší než pořizovací náklady nádob, které stojí na povrchu. Investice do odsunutí popelnic pod zem je však krok správným směrem, protože:



- V Příbrami je nyní rozmístěno 513 nádob na tříděný odpad v 85 stanovištích (hnízdech) a dalších asi 50 samostatných stáních (většinou plasty). Každé hnízdo (standardně pět kontejnerů) zabírá prostor přibližně 2 x 10 metrů plus manipulační plocha.
- Situaci s parkovacími místy ve městě nemůžeme objektivně považovat za uspokojující – každé hnízdo na komunikaci sebere až čtyři parkovací místa.
- Před 10 lety jsme s tříděním v Příbrami začínali na 10 místech, nyní jich je 85 a každý rok instalujeme asi tři nová hnízda. Upřednostňujeme místa, kde je hustota sítě menší, ale v Příbrami prostě chybí prostor. Komunikace jsou plné zaparkovaných aut, svislých značení, našich popelnic – 4500, lamp – 4000 a dalších krátkodobých překážek.
- Stalo se pravidlem, že každé nově instalované hnízdo prochází zatěžkávací fází odmítnutí ze strany nejblíže žijících obyvatel, žádostí o odstranění, přemístění – některá místa jsme už museli přesadit i pětkrát s ohledem na protesty sousedů.
- Životnost kontejneru na tříděný odpad se průměrně pohybuje kolem sedmi let – poté musí být koupen nový (sklolaminát vlivem počasí začne praskat).
- Životnost kontejneru výrazně ovlivňují vandalové – zapálený kontejner je neopravitelný.
- Kontejnery často slouží jako výlepová plocha organizátorů diskoték a jiných (porušování vyhlášky o černém výlepu v Příbrami není dostatečně stíháno), sprejerům.
- Kontejnery pod stromy (asi 30 %) musí být každoročně umývány, protože jsou špinavě mastné od listí. Některá hnízda slouží jako odkladiště černých skládek (Milínská – vjezd do Dlouhé, Jinecká, Poštovní a další), které s dalšími náklady každý týden uklízíme...
- A hlavně, podzemní kontejnery jsou bezúdržbové – dva roky stojící podzemní hnízdo nás nestálo na údržbě ani korunu.

Co se týká menších kontejnerů, přidávám následující informace:
- Denně po městě jezdí dvě auta s rukou, která jsou vyčleněna pro svoz tříděného odpadu. Troufám si tvrdit, že v této činnosti nemáme větších dluhů vůči veřejnosti (chci tím říct, že vyvážíme řádně a včas).
- Rozmístěním jiných druhů kontejnerů (viz váš návrh nádob menších) znamená také pořízení dalšího svozového auta (asi 3,5 milionu korun).

K dalším argumentům:
„Městu zbude spousta peněz, které může investovat do výstavby nebo údržby dalších míst na tříděný odpad.“
Nezbude, město pořizuje tyto podzemní kontejnery z dotačního titulu, tedy je financuje pouze spoluúčastí na úrovni pořízení standardního nadzemního hnízda.

Estetika
Ano, považujeme to za důležité. Ideální stav, kdy nejen kontrejnery na tříděný odpad, ale i většina kontejnerů na komunální odpad je skryta – pryč z ulic, je stav, který by byl ideální (viz důvody výše). Navíc podzemní kontejnery jsou standardem v městech, jako je to naše, už několik let – nevymýšlíme nic, co by jinde nefungovalo.

A douška nakonec – na podzim otevřeme novou kompostárnu a začneme připravovat svoz bioodpadu od občanů. To předpokládá umístění dalších 400 nádob (hnědé kontejnery) v průběhu asi čtyř let. Každé uspořené místo je pro nás důležité.

 

Redakční titulek. Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Libor Michvocík, zástupce ředitele Technických služeb města Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.