textařské a redakční služby

Podivné dekorum starosty Pikrta (GLOSA)

10.12.2013 09:52

Příbramský starosta Pavel Pikrt měl tu potřebu uvést poslední jednání příbramského zastupitelstva několika informacemi. První se týkala prodeje I. polikliniky. Nikdo ze sociálních demokratů neinformoval veřejnost o trestním oznámení, nakonec nikdo z politiků ČSSD a ODS (prodej schválili dohromady) neměl potřebu veřejnosti vysvětlit, proč se zdravotnické zařízení prodávalo v tak zrychleném režimu. Když ale policie vyšetřování odložila a záležitostí se už nezabývá ani Generální inspekce bezpečnostních sborů, přispěchá starosta Pikrt ihned s touto informací. Neponechá si ji do posledního bodu Různé, kam se po padesátibodovém jednání často odkazují témata, jež jsou pro radnici nepříjemná a o to palčivější pro veřejnost (v deset večer chtějí všichni už domů a v auditoriu většinou zbývá pár úředníků a někdy nějaký ten zívající novinář), ale oznámí ji hned v úvodu. Dokazuje to jen, jak z hlediska veřejného mínění byl prodej I. polikliniky zbabraný a jak dlouho je třeba tu pachuť (trestuhodnost, nikoliv trestnost) odstraňovat.

Druhou zásadní informací, s kterou se chtěl Pikrt podělit hned v úvodu a mohla v klidu počkat až do bodu Různé (protože lidé čekali na podstatně důležitější témata v odsouhlaseném programu), bylo poděkování občanům, kteří podle starosty vytvořili důstojnou atmosféru při návštěvě prezidenta Miloše Zemana. Budiž. Ale Pikrt také dodal, že přijetí v Příbrami bylo podstatně lepší než například v Dobříši, kde se při vystoupení Zemana pískalo.

Lze to postavit i jinak. Není hrozné, že se v Příbrami proti Zemanovi nepískalo a že se v davu objevila jen hrstka lidí s transparenty, které vyjadřovaly znechucení z prezidentova počínání? Než si Zeman „narazil koleno“ a stáhl se do ústraní, stačil pozurážet kde koho, s kým nesouhlasil, jeho útoky na protikandidáta v prezidentských volbách řešil Nejvyšší správní soud a označil je za lži, vytvořil nechutnou „teorii o znásilňování zemany“, nejen u korunovačních klenot předvedl neuvěřitelné „chřipkové“ eskapády, počíná si jako Zorro mstitel v případě lidí, kteří mu opravdu či domněle ukřivdili, a v neposlední řadě přispěl k povolebnímu rozkladu tradiční a pro současný politický život České republiky důležité sociální demokracie. Záměrně pomíjíme svérázné výklady legislativy, protože v tomto nepanuje jednoznačná shoda ani mezi právníky.

Jestliže si někdo zakládá na konfrontační politice, pak je přirozené, že se tlak bude vracet. Akce a reakce. Potěšení z toho, že to u nás nebylo jako v Dobříši, tedy není vůbec na místě. Příbram měla a mohla ukázat, že hulvátství možná patří do chaloupky na Vysočině, ale v žádném případě ne na Pražský hrad. Je smutné, že části lidí imponuje přístup Zemana, ještě smutnější je, že jinak slušný a v rámci možností konsensuální Pikrt je za to nepřímo pochválí.
sdb

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.